Det virker som om at hvert et kilo klæber til din krop og det er fuldstændig umuligt at slippe af med fedtet.  Du siger nej tak til det ene og det andet og du prøver alverdens ting af. Men fedtet – det sidder der endnu.

Som om du har nået “over-en-vis-alder”-forbandelsen. Skal du virkelig bare acceptere at sådan er det?

NEJ!

Men….

Hvis du kender til, at de føles som en KAMP uden lige, at smide kiloen efter du har nået en vis alder, er du ikke alene.

Har alder, hormoner og overgangsalder (inkl fasen før og efter betydning)? Ja

Skal du opgive projektet? Nej

 

Da jeg var ung…

Da jeg var ung, kunne jeg drikke (ufatteligt) mange øl og vin hele weekenden. Spise is og toastbrød med hawarti-ost, have dage uden grøntsager og dage – mange dage med for lidt søvn.

Blev jeg tyk af det? Næh.. (Altså, hvis du spurgte mig dengang, skulle jeg bestemt tabe 5 kg. Men det har vi kvinder altid en ide om, ikk.)

Men så fik jeg barn. Blev voksen (på papiret i hvert fald. Læs: 30 år). Fik flere børn.

Børnene blev større. Jeg blev ældre.

Kan jeg spise og drikke som dengang? Absolut ikke.

Er det øv? Tjah. Det er virkelighed. Den er svær at argumentere med.

 

Det 1. skridt er accept

 

Virkeligheden er virkeligheden. Du kan bruge energi på at ærgre dig over, at det forholder sig sådan. Eller du spare energien til noget bedre og vælge at acceptere, at sådan er det.

Du kan ikke ændre på at:

-du ikke længere kan drikke og spise, hvad der passer dig uden konsekvenser

-det kræver lidt mere at skabe vægttab

 

Derfor er det sværere at tabe sig end før

 

Lad mig starte med endnu en gang fakta, som du ikke kan ændre på.

 

Muskelmasse.

Fra du er omkring 30 år begynder du at miste muskelmasse, hvis du ikke arbejder aktivt for at bevare din muskelmasse. Aktive muskler bruger energi og hjælper med at regulere dit blodsukker.

Sandsynligheden for at din muskelmasse er mindre nu hvor du er 40, 50 eller på vej mod de 60 er altså overvældende. I den perfekte verden ville din appetit indrette sig efter det, og du ville spise tilsvarende mindre portioner.

Sådan er det sjældent i virkeligheden.

De fleste af os “spiser det vi plejer”.  Det samme antal måltider. Samme mængder. Har du altid spist 2 portioner af aftensmaden, fortsætter du med at spise 2 portioner af aftensmaden…

 

Blodsukker-regulering

At være vokset op i en tid, hvor slanketrenden hed “fedtfattig”, har trukket hårde veksler på vores insulin-regulering. I det hele taget, så lever vi i et samfund, hvor en stor del af den mad vi tilbydes, er høj på kulhydrat.

Kulhydrater i store mængder er hård kost for insulin-reguleringen. De fleste oplever, at reguleringen fungere dårligere end da vi var yngre. Når vi fortsætter med de hurtige kulhydrater (sukker, lyst brød, pasta) på daglig basis kræver det mere og mere, for at “holde den kørende”.

Mange oplever store blodsukkerdyk Blodsukkerdyk er ubehagelige, og vores naturlige reaktion, er at spise for at få blodsukkeret op igen. Hvilket betyder, vi ikke spiser, fordi vi har behov for kalorierne, men fordi blodsukkeret er for langt nede.

 

Kroppen er ude at træning med at forbrænde fedt.

Din krop er ude at træning, med at hente energi fra fedt-depoterne. Det betyder kort sagt, at når der ikke længere er energi til rådighed fra den mad du har spist, bliver du sulten. Spiser du ikke, bliver du MEGET sulten. Og måske også irretabel (pga det lave blodsukker).

Som normalvægtig har du mindst 63 madpakker på din krop 🙂 Måske har du flere? Jeg kalder det “at spise af madpakkerne på kroppen”, når kroppen henter energi fra fedt-depoterne.

Hvis du oplever, at sulten forsvinder forholdsvis hurtigt, hvis du ikke reagere på den, betyder det, at din krop har adgang til madpakkerne. Bliver du derimod mere og mere sulten grænsende til det ulidelige, så har kroppen svært ved at få adgang til fedtdepoterne for at hente energi.

(Det kan heldigvis genlæres)

 

Appetit-regulerende hormoner og respekten for din appetit.

Der findes 2 hormoner (ud over insulin), der har betydning for, hvor meget du spiser. Det ene styrer din sult-fornemmese(Ghrelin). Det andet din mæthedsfornemmelse (Leptin). Disse hormoner kan også være ude af balance.

Endnu vigtigere er måske, at du har en alder, hvor du har øvet dig i MANGE MANGE år, på at overhøre de signaler, disse hormoner sender?

Hver gang du spiser uden at være sulten, overhører du signalerne.

Hver gang du spiser videre, selv om du er mæt, overhører du signalerne.

Du har øvet dig rigtig meget – og skabt en vane. Din hjerne elsker vaner – vaner sparer hjerneenergi – så den fastholder dig gladeligt i vanen, hvis du ikke gør noget aktivt for at ændre den.

 

Kan jeg så tabe mig, når jeg er over 40 år?

 

Okay, den del har jeg allerede afsløret. Det kan du selvfølgelig godt.

Jeg vil foreslå, at du starter med Trin 1 (se længere oppe); at acceptere dine vilkår. Ellers vil din plan, snart blive ødelagt af “det er synd for mig”-tanker.

 

Trin 2

Der skal skæres meget ned på sukker, brød og andre hvide sager.  Kig på dit liv. Hvor mange særlige lejligheder er der? Hvor mange fristelser bliver du udsat for.

Særlige lejligheder – dem hvor du takker ja til lidt vin, et stykke godt brød eller noget med sukker. Dem skal der ikke være mere end 2-3 af pr måned. MAX. Hvis din første tanke her er: “Eiij, øv. Det er synd for mig, Jeg føler mig snydt”, så spring tilbage til trin 1.

Hvorfor er det vigtigt? Fordi det er med til at få din appetit-regulering, din blodsukkerregulering og din fedtforbrædning på plads. Så det er enten det ELLER acceptere at være sulten på daglig basis.

 

Trin 3

Tag et tjek på dine portions-størrelser. Passer de til din nuværende forbrænding/muskelmasse?

Hvor sulten er du, inden du går i gang? Hvor mæt er du, når du er færdig? Hvad sker der, hvis du beslutter at levne 1/3 af tallerken? Prøv dig frem.

Sammensætning af måltider og portions-størrelser er meget individuelt. Nogle spiser så lidt, at de bliver alt for hurtigt sultne.. og ender i sukkerskålen.

Andre spiser generelt for store portioner.

Andre igen spiser forkert sammensatte måltider, som ikke holder dem mætte længe nok.

Der findes ikke en skabelon der passer alle. Du skal finde en model der passer dig.

En god tommelfingerregel er, at der skal være protein og fedt på tallerkenen til alle måltider.

 

Trin 4

Beslut om du vil acceptere din dalende muskelmasse (og dermed også endnu mindre sukker-tolerance) eller du vil arbejde for at bevare den. Hvis du acceptere den dalende muskelmasse, så sørg for at regulere dine portioner jævnligt og hver ekstra opmærksom på sukker.

Vil du bevare eller bygge muskler, så find en plan for det. Det behøves ikke kræve så meget. Jeg er selv vild med Alphamamafit programmet. (Tjek det ud HER).

Det vigtige er, at du acceptere og indretter dig efter din beslutning her! Jeg anbefaler bestemt, at du finder en motionsform der passer ind i dit liv aht din sundhed, men måske skal det ikke være lige nu. Både at arbejde med sit vægttab OG implementere en motionsvane, kan være fatalt for din succes med vægttabet. Et skridt ad gangen. Vid at det du forbrænder ved motion, er så lidt at du skal træne meget, for at opnå vægttab.

 

Trin 5

Tør du være sulten? Måske har du i mange år været bange for, at være sulten. Prøv at lære din sult at kende igen. Så du kan lytte. Og så du indimellem kan acceptere at være sulten, mens du tænker på, at kroppen forsyner sig med madpakkerne på din krop 😉

Jeg var i mange år, MEGA bange for at være sulten. Spiste altid på forhånd og for en sikkerheds skyld. (Den slags spisning, kan du lære mere om i guiden 9 uvaner der saborerer dit vægttab).

Men efter jeg blev udfordret til at faste (bl.a. i Anna Bogdanovas program 21 dage til sprødere silhuet) lærte jeg både at være sulten og opdagede, at det er ok.

Måden jeg anbefaler du øver dig, er ved at lade køkkenet være lukket mellem aftensmåltidet og næste dags førte måltid – i lidt længere tid end du plejer. Spiser du fx aftensmad kl 18 og normalt morgenmad kl 6. Så lukker du køkkenet efter aftensmaden (nej, ingen aftensnack) og skyder din morgenmad til fx kl 8, 9 eller 10.

Lad dig ikke stoppe af din 8-4 job. Lav en stor grøn smoothie med fedt og protein og hav den med i en beholder, som en slags morgemad-pakke. (Du kan finde opskrifter på Grønne smoothies der udgør et helt måltid i ebogen HER )

 

Når du ikke magter, at gøre det der skal til

 

Udfordringen for RIGTIG mange af os kvinder er, at vi har ledt verden tynd efter den perfekte løsning på vægtproblemet. Vi har søgt forklaringen i vores kost, vores alder, stofskifte og alt muligt. Måske er træningen ikke effektiv nok? Skal musklerne spændes lidt mere i en øvelse? Skal jeg spise mindre fedt og kulhydrat? Skal jeg drikke grøn the?

Og selvfølgelig har det betydning, hvordan du griber den del an.

Men ofte er der en del, der fylder MEGET mere. Nemlig den mentale del. De følelser og sindsstemninger vi spiser på.

Alle de gange det føles HELT UMULIGT, at modstå en fristelse. Alle de gange, vi spiser og banker os selv oven i hoved bagefter.

 

Følelser

Problemet er, at vi har indrettet et samfund, hvor ingen lærer os, at det er ok at have negative følelser. At de negative/ubehagelig følelser er en del af livet. Og vi har slet ikke lært at håndtere dem og være i dem.

Vi har lært at dulme dem og undertrykke dem. Med mad (og/eller alkohol, cigaretter, sociale medier overforbrug osv).

Derfor ser man også nogle gange, at dem der har succes med at ændre deres spisevaner, straks får nye dårlige vaner. (Ligesom klassikeren med rygeren der stopper, men nu spiser masser af slik).

Så længe du ikke ved, hvordan du skal håndtere dine følelser, vil du forsøge at dulme dem. Den del har intet med din alder og dine hormoner at gøre.

Det er en ny evne du skal lære. Sammen med evnen til at modstå og være i en trang.

 

Tålmodighed

Vi ved godt med vores hjerne, at det er utopisk at forvente et kvikfix. Alligevel længes vi efter dem. Og har super svært ved at mønstre tålmodigheden, til at skabe succes.

Du forsøger noget nyt, men giver op allerede efter et par dage, fordi du ikke kan se resultater på vægten. Lyder det bekendt?

Du skal være tålmodig med dig selv og din krop – blive på sporet – hvis du vil have succes med dit vægttabsprojekt.

 

Vil du hjælpes?

 

Hvis du synes det lyder svært, at har brug for hjælp til at skabe det forhold til mad, som du drømmer om, har jeg 2 forslag til dig.

 

Mulighed 1

Du kan enten tage “selvstudie”-vejen. Jeg lærer dig det hele i onlineforløbet “Slip sabotøren og opnå varigt vægttab“. Hvis du klikker HER kan du skrive dig på interesselisten til næste hold (i starten af 2019). Så får du et ekstra godt tilbud på din deltagelse. Jeg deler snart nogle af de fede succeshistorier fra sidste holds deltagere!

 

Mulighed 2

Du kan få personlig støtte og tage den hurtigste vej i mål, med et coachingforløb, hvor vi arbejder direkte med dine specifikke udfordringer. Et coachingforløb er en større investering end et online-forløb. At investere i personlig coaching, er at investere i sig selv og sin personlige udvikling. Det er også den absolut hurtigste og nemmeste vej til dit mål.

Hvis du har lyst til at dykke ned i, hvor dine udfordringer ligger og undersøge om vi to er et match i forhold til et coachingforløb, er du velkommen til at udfylde ansøgningsskemaet HER og blive skrevet op til en gratis vægt-udfordrings-session.

derfor sabotere du dit vægttab

Få guiden: 9 Uvaner der Saboterer dit Vægttab

Hent guiden og spot de ubevidste vaner der sabotere vægttab. 

Du får samtidig inspiration til at være sund i en travl hverdag og mentale mindhacks pr mail.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This