Som små robotter gør vi (du og jeg) en masse ting i vores omgang med mad, som vi ikke engang tænker over. Nogle af dem er helt uskyldige, som at plukke og spise et par bær fra en busk, fordi de modne bær ser indbydende ud.

Andre af dem – ja, for sige det pænt – de feder!

Bl.a. fordi de helt ubevidst hjælper dig med at opretholde kalorie-overskud. Hvordan? Ved at forhindre dig i at lytte til din krop og i stedet kører på autopilot!

 

Tjek dig selv og se om du har fedende vaner:

 

1. Middag med skærmen.

Vane #1 der feder:

Det er helt fint, at indtage sin mad i selskab med andre mennesker, så længe de er levende og sidder ved siden af dig.

De mennesker der holder dig selskab i form af mails, underholdning, film, online-undervisning, arbejdsopgaver, facebook, messenger, smukke billeder på instagram osv osv

Dem skal du holde dig fra. I hvert fald når du spiser.

Al erfaring viser nemlig, at når du ikke har opmærksomheden på din mad, mærker du ikke rigtig hvad du spiser.  I bedste fald spiser du bare for meget (Fordi du ikke lige var opmærksom på, hvornår du var mæt)

I værste fald, ja så tømmer du tallerken med mad/kage/chokolade/snacks og føler kort tid efter trang til at gentage oplevelsen. Simpelthen fordi du ikke sansede og oplevede at du rent faktisk spiste noget. Din opmærksomhed var et andet sted.

Er det rigtig skidt, har du ikke engang fået tygget din mad ordentligt, men nærmest slugt den.

(Avisen, reklamerne, bøger og ugeblade har samme effekt!)

 

2. Middag i en fart

Vane #2 der feder:

Du har travlt og finder det fornuftigt at kombinere flere opgaver på en gang. Så du spiser mens du går, kører eller står (fx foran køleskabet eller skuffen med snacks).

Det kan også være, du bare spiser i en fart. Du skal videre. Sluger maden.

Igen er det den sikre vej, til ikke at sanse hvad du spiser. Undlade at tygge maden. Du bliver ikke sensorisk tilfredsstillet og din hjerne når ikke at registrere om du er mæt.

Giv dig og tag dig tid til din mad. Drop multi-tasking og sæt dig ned ved et bord og fryd dig over hver en bid du spiser.

 

3. Den høflige gæst (også i eget hjem)

Vane #3 der feder:

Som barn lærte du at spise op. Det du øser op på tallerken, skal du også spise, ikk?

Men lad mig lige stille dig et spørgsmål!

HVORFOR?

Spiser du op, fordi din mor siger (eller engang sagde) det? Eller spiser du op, fordi du præcis har appetit til den portion der ligger på tallerkenen?

De fleste af os, vi spiser bare op af vane. Sådan har vi altid gjort. VI tømmer tallerken, mærker om vi er mere sultne – tager evt. en portion til – og tømmer tallerkenen igen…..

Hvis du hver dag undlader at mærke din appetit, men lader dig styre af tallerkenens størrelse, så kan du med fordel anskaffe dig nogle mindre tallerkener! 😉

Men allerbedst ville det selvfølgelig være, om du stoppede med at spise, når du ikke længere føler dig sulten. (Bemærk, jeg ikke skrev, når du var mæt. Men selv hvis du stopper, når du føler dig mæt og dermed levner, er det meget bedre). Alternativet er, at du hver dag spiser lidt flere kalorier end du har behov for hver eneste dag.

 

Slip af med vanerne

Vil du gerne af med vanerne, så tag en ad gangen. Vil du gerne have succes, så fokuser på at mestre din nye vaner, inden du kaster dig over at ændre den næste.

 

Læs også

Læs også blogindlægget: “Derfor skal du ændre dit spisetempo“, hvor du får en uddybning af problematikken og teknikken til at ændre på sagen.

Pin It on Pinterest

Share This