Velkommen til modul 1

❗ VIGTIGT AT VIDE

Sundheds og kropsprojekter, har ofte fokus på  “hvad vi spiser” og “hvordan vi træner”. Og det er også en vigtig brik. MEN hvis kost og motion er vores eneste fokus, afhænger projektets succes af vores viljetyrke alene. Og viljestyrke har du kun i en afmålt mængde. Før eller senere vil viljestyrke blive overtrumfet af enten

  1. vaner

eller 2. fysiologiske behov    Derfor arbejder vi med respekt for udviklingspyramiden – sørg for undervejs, at holde fast i, at passe på dig selv og tage ansvar for at dække dine basale behov. (Se også guiden “Sunde vaner til krops-samarbejde“) Pyramiden ses her:

❣️ VANER

Modul 1 handler om at forstå og kortlægge, alle de ubevidste vaner og unoder du har tillagt dig. Du skal med andre ord lege detektiv, så du får de rette forudsætninger for at skabe forandring. For at være i stand til at ændre noget, må du først kaste lys på. Mange, måske også dig, har desuden et behov for at forstå hvordan tingene hænger sammen, for at have LYST til at ændre på noget. Derfor får du både en kort video og en længere lydfil der begge handler om vaner. Lydfilen handler om vanernes natur. Videoen fokusere mere på konkret forandring af vaner.

🛏️ DE FYSIOLOGISKE BEHOV

De fysiologiske behov Du har måske allerede læst den lille start-guide, jeg sendte inden vi startede. Her er de grundlæggende regler, for at dække vores fysiologiske behov. (Hvis ikke, så find den i bunden af siden her: PDF guide Sunde vaner til kropssamarbejde) I korte træk handler det om, at give din krop tilstrækkeligt med vædske, næring, bevægelses-udfordringer og søvn. Samt spise på en måde, så dit blodsukker ikke cykler rundt hele dagen.

Det er vigtigt, at have dækket sine basis behov, for ellers vil kroppen blive ved med at kæmpe, for at få dem dækket, og slet ikke have overskud til at forbrænde fedt og bygge muskler i større mængder.

Uder ekstra materiale, finder du en pdf med kilder til fedt og protein og grønt, ment som inspiration til at sammensætte morgenmåltidet, men kan bruges til alle måltider hvis du mangler inspiration.

Forstå dine vaner (9.01 min)

Lydfilen her giver dig en grundliggende forståelse af vanernes natur.

 

Den vil hjælpe dig med at forstå: -hvorfor det er svært at ændre vaner -hvad der ikke virker, når du ændrer vaner -hvilke metoder du med fordel kan bruge når du vil ændre vaner

PRAKTISK: Du kan enten høre lydfilen, ved at trykke på den blå afspiller eller du har mulighed for at downloade filen, ved at hente den her: LYDFIL VANER

 

Video om opgaven mad-dagbog (7:25 min)

Her er en video den mentale barriere ved at skrive mad-dagbog – og hvorfor du skal overvinde den!

PRAKTISK Hvis du gerne vil gemme videoen, vil jeg foreslå dig at lave en palyliste på Youtube og føje videoerne til denne liste, så du altid har adgang til dem.

UGENS ØVELSER.

 

Det er vigtigt at lave disse øvelser, hvis du vil have resultater af din deltagelse i forløbet!

En fælde som mange falder i, når de gennemgår et online forløb, er at gennemgå alt materialer, men glemme at lave øvelserne. Så får du det, min gamle chef kaldet et “flødeskums-kursus”. Du sidder og slikker fløden, men får ingen virkelig værdi.

Opgave 1.

💥 Jeg er klar til opgave 1

Din forudsætning er at du har lyttet til lydfilen om vaner. Spring ikke denne del over.

 

Din første opgave /”handling” er, at udfylde opstarts-analysen. Find den her

 

Estimeret tid: 5 minutter

Opgave 2.

💥 Jeg er klar til opgave 2

Kortlæg dine mønstre. Inden du kan arbejde seriøst med at ændre de vaner, der spænder ben for dit naturlige og afslappede forhold til mad, skal du kortlægge, hvilke der spænder ben for dig hvornår.

 

Det kræver en indsat af dig. Men den er det værd. Det lover jeg.

 

Du skal skrive mad- og mønsterdagbog – gerne i en uge, men mindre er også ok.

 

Hver dag skal du skrive ned ALT, hvad du spiser, og hvornår du spister. Desuden skal du notere hvilke følelser /tilstand du oplevede omkring tidspunktet hvor du spiste.

Hvis det er muligt for dig, må du gerne vurdere om det var noget fysisk (sult-fornemmelse), noget praktisk (kl hvor andre spiser) eller psykisk der fik dig til at spise.

Hvor sulten var du på en skala fra 1-10, hvor 1 er; jeg er hysterisk af sult og 10 er; jeg er så mæt, at min mave gør ondt?

 

Tip! Du kan bare skrive F for fysik, PR for praktisk og PS for psykisk. Du kan bruge arbejdsarket du finder under ressourcer eller du kan lave din egen. Det vigtige er du får det gjort.

Find en skabelon til kost-dagbog HER

Lettere sådan: Orker du ikke at skrive så meget, så kan du vælge at tage billeder af alt hvad du spiser (men det er vigtigt, at få det hele med, også når det “bare” er et par mandler eller en enkelt “et-eller-andet”.)

Eller du kan skære ned til 4 dage, så du får 2 hverdag og 2 fridage.

PS. Hvis du vil lære mere om sultskalaen, så se evt denne video: https://youtu.be/mxZjw9AwS7Y (30 min)

Estimeret tid (nu og her): 1 minut til at printe + 2 minutter hver aften eller i løbet af dagen.

Opgave 3. Ekstra øvelse

💥 Jeg er klar til opgave 3

 

Har du nogle vaner omkring mad, du ved nu er de vigtigste at bryde, så lave en liste. På listen skriver du:

  • 1-3 vaner du gerne vil bryde
  • Hvorfor det er vigtigt for dig at bryde dem (hvad vil det give dig)
  • Forslag til hvad du vil sætte i stedet for

Eksempel: Jeg vil gerne bryde min vane med, at spise knækbrød med honning, når jeg kommer hjem fra arbejde.  Det er vigtigt for mig, fordi det i virkeligheden ikke, er det behov jeg har. Og det accelere til at blive alt for meget, nogen gange så har det nærmest taget min appetit på aftensmad. Jeg ender med dårlig samvittighed. Plus sukkeret i honningen tricker mit blodsukker, så jeg bliver lækkersulten igen senere, så jeg spiser for meget af det forkerte.

Den vane jeg vil sætte i stedet for er: Jeg vil drikke et stort glas danskvand med appelsinskiver, når jeg kommer hjem. Føler jeg reelt sult på minimum 3, så laver jeg noget mad med både protein, grønt og fedt. Fx en grøn smoothie. (Måske burde jeg lave den påforhånd? Test af!)  Har jeg i virkeligheden behov for ro til hovedet, går jeg i haven eller ligger mig og lytter til en meditation.
Hvis du ikke kender sult-mæt skalaen som går fra 1 (jeg er hysterisk af sult) til 10 (jeg triller rundt og har ondt i maven af mæthed), så hør evt. videoen her, hvor jeg taler om de forskellige vaner vi har omkring det at spise mad.
Lettere sådan: Denne øvelse kan springes over. Vi kommer til at arbejde mere på at etablere de støttende vaner for dig i næste uge _____
Estimeret tidsforbrug: 5-10 minutter

Ressourcer til opgaverne

TIL OPG. 1 SKRIV

(KLIK PÅ BILLEDET!)

 

TIL OPG. 2: PRINT og UDFYLD

Ekstra materiale

Pin It on Pinterest