Velkommen til det sidste modul i forløbet

 

Du har nu arbejdet nogle uger med HVORFOR du spiser, fremfor hvad du spiser. Samtidig har du forhåbentlig haft øjnene åbne for at dække dine fysiologiske behov, så du ikke skal kæmpe mod din natur.

Det hele handler dybest set om at behandle sin krop kærligt. Gør du det, skal den nok hjælpe dig til en naturlig slank krop.

“Kærligt” betyder både at sikre den næring (rigeligt med grønt), mulighed for at yde (huske protein+fedt til måltider for stabilt blodsukker), hvile (søvn nok), vædske nok, bevægelse og berøring, samt LYTTE til dens signaler om sult, mæthed osv.

🖤

Arbejdet med at forstå, lytte og vælge den for din krop kærlige vej slutter aldrig. 

 

Det er vigtigt at finde accept af, at der kommer ikke en dag, hvor du kan vende tilbage til alle dine tidligere uvaner. Med generelt kropskærlige vaner i bagagen, vil du kunne vælge at “overhøre” din krop for en kort periode når situationen kræver det. Hvad enten du har en deadline og må leve med mindre søvn / færre pauser eller skal til en stor fest og lever med et stort indtag af sukker. Men du har altid opgaven, at følge dig selv tilbage på sporet.

Din krop vil fortælle dig, hvad du skal – du skal bare lytte!

*

 

På forløbet her, har du lavet en masse øvelser, der gør dig bedre til at lytte (og slukke for den del, der overdøver evnen til at lytte, som fx undskyldningerne).  Vend gerne tilbage til øvelserne med jævne mellemrum – se også opgave 1.

 

Vi har også arbejdet med at være i og mærke følelserne. Vi har erfaret at det er muligt at have en trang uden at besvare den, men blot tillade den at være der.

Det kan være du har behov for at se/lytte til materialet i modul 4 og 5 et par gange, mens du træner det. Det tager tid at lære.

 

Fut i fedtforbrændingen?

Hvis du føler dig klar til at sætte lidt fut i fedtforbrændingen, finder du en guide med strategier til acceleret fedtforbrænding under “Ekstra materiale”.  Bare husk, at den ikke kan stå alene. Det mentale arbejde er fortsat det vigtigste.

 

*

Video – status og fremtid

De 6 trin til forandring

 

I følge den amerikanske psykolog Prochaska er der 6 trin at gennemgå i en forandringsproces.
Du skal igennem hvert trin, for at være klar til det næste! Måske er du endnu ikke nået de 6 trin igennem, men bare rolig det kommer.

Tjek trinene her og mærk efter hvor du er!

 

👟 Trin 1. Fornægtelse (Problem, hvilket problem?)

I denne fase, har du endnu ikke erkendt, at der overhovedet findes et problem. Du undres måske over, at tingene ikke virker for dig eller er svære.

Tænk fx på en Alkoholiker, der slår sit forbrug hen med undskyldninger

👟 Trin 2. Overvejelse (Måske burde der ske ændringer? Hmm, ikke lige nu)

Et eller andet sted – inderst inde – begynder du at erkende, at noget ikke virker. Overvejer om der skal gøre noget. Slår det hen. Tanken slår ned i dig med jævne mellemrum, uden du får handlet på den.

 

👟 Trin 3. Forberedelse. (Okay, lad mig se - hvilke muligheder har jeg?)

Du begynder indstille dig på og gøre klar til forandring. Måske undersøger du dine muligheder. Måske støder du på mennesker, der har løst din udfordring på forskellig vis. Perioden er præget af undersøgelse uden målrettet handling.

Denne periode kan være kort eller vare flere år!

👟 Trin 4. Handling (Starter med det første skridt)

Du har nu et mål og en vej.

Du tager de første skridt. Med en realistisk målsætning og fejring af de små og store sejre går det fremad med din forandring.

Måske er der lidt slinger undervejs, men du er på vej mod dit mål.

👟 Trin 5. Vedligeholdelse efter du har nået dit mål

Du har nået dit mål.  Herefter er det vigtigt, at du finder en måde at bevare det nye adfærdsmønster.

(Tænk over det når du laver opgave 3)

👟 Trin 6. Din forandring er integreret og naturlig

De ting der før skulle gøre bevidst for at skabe forandring vedligeholde denne, er nu en integreret og naturlig del af dit liv, du ikke længere tænker over. Du gør ubesværet det der skal til.

Måske er du kun nået til trin 3. Måske har du brugt modulerne, som en del af din forberedelse. Når du er klar til trin 4, går du i gang med øvelserne og arbejds-arkene.
Det kan være en hjælp at sætte tid af og beslutte hvornår det skal være.

Måske er du nået til trin 4. Du er i processen og har handlet på flere af tingene. Perfekt. Fortsæt til trin 5 når du er klar.

Måske er du nået til trin 5. Her vil du nok opleve, at du ind i mellem falder tilbage i dine gamle mønstre. Det er helt ok. Du kan aktivt beslutte dig for at finde tilbage, når du er klar. Til sidst skal du nok nå til trin 6 (Det lover jeg).

Det vigtigste er ikke, hvor du er lige nu, men at du er på vej gennem trinene!

UGENS ØVELSER

 

 

Som i de forrige moduler, så skal også disse øvelser laves. Men tænk på, hvor kort tid det egentlig tager. Sæt 15 min af og betragt det som din tid.

Måske virker noget af det fjollet eller overflødigt, men der er en mening bag det hele.

Og HUSK uanset hvor langt du er med forløbet og øvelserne, så ræk ud efter hjælp, hvis du har behov. Du er altid velkommen til at skrive til mig. Malene@overskudslivet.dk

 

Opgave 1. Status

💥 Jeg er klar til opgave 1

Find status-arket fra starten af vores rejse sammen. Tag dine mål og sammenlign.

Kan du se fremskridt? Husk at hvis du skal have succes med et projekt, skal du konstant fokusere på og glædes over dine fremskridt og tænke på, hvad dit næste mål er. Din motivation skal være succesen og imodsætning til at være motiveret af, at komme væk fra smerten.

Har du opnået noget af det du ville? Hvorfor? / Hvorfor ikke?

 

Udfyld det vane-tjek-ark du finder under Ressourcer og gør det klart, om du har styr på dine vægttabsvaner. Som du lærte i modul 1 er det vigtigt, at have basen i orden (vand, søvn, næring, stabilt blodsukker, bevægelse) og derefter bruge signalerne  fra kroppen (i stedet for de “dårlige vaner”) som rettesnor for mængder af mad.

Hvis der stadig er nogle af “stop-autopilot”-øvelserne fra modul 2 (find dem her) der er svære for dig, så fortsæt med at træne dem bevidst. Tag gerne din kalender frem og sæt præcis dato på, hvornår de vil arbejde aktivt på hvilken øvelse.

 

 

‘Vedr. stop-autopilot øvelserne:

Måske har du nu et indre barn, der protestere og siger “Jeg vil have lov at stå op, mens jeg spiser” eller “Det er kedeligt at spise alene uden sin skærm” (tro mig, jeg kender DET barn).  Så er det nu, du skal vende tilbage til arbejdet med undskyldninger fra modul 2 (find det her) . Har du endnu ikke lyttet til lydfilen om undskyldninger, så find tiden til det!

 

Opgave 2. Justering

💥 Jeg er klar til opgave 2

Det er tid til at kaste et blik på, hvad der har virket og hvad der ikke har virket. Justering er et vigtigt trin i processen mod at skabe din varige vane-ændring.

Hvilke øvelser har givet mening?

Hvilke øvelser har været lærerige?

Hvilke øvelser bør være jævnligt tilbagevendende for dig?

Jeg kan fortælle, at en af de tilbagevendende øvelser hos mig er “Levne-øvelsen”. Jeg har spist op pr automatik i så mange år, at jeg virkelig skal være opmærksom for at mærke min sult og reagere på den i en grad, så jeg levner på tallerkenen.

I modul 3 arbejdede du på at finde alternativer til de tilbagevendende handlinger (også kaldet dårlige vaner) du gerne vil af med. Lykkes du med disse alternativer? Hvis de ikke fungerede, hvad har du så lært? Hvordan skal de justeres?

Plan B

Når du har besluttet hvordan dine vaner skal justeres, skal du udtænke en Plan B!
Plan B er din nødplan. Hvad vil du fokusere på, at holde fast i, når livet kommer i vejen?

Når livet slår en kolbøtte, ryger du nemt tilbage i de gamle vaner, som fx at skaffe dig energi ved hjælp af mad/sukker i stedet for hvilke eller spise med tankerne et andet sted og dermed overspise.

Hvad har du mest brug for at holde fast i, i en nødsituation? Vand og grøntsager? At holde dig fra søde sager? Stabilt blodsukker? Din motionsrutine. Vælg noget simpelt at fokusere på.

 

(Der findes ikke et arbejds-ark til opgave 2, fordi den vil være individuel fra person til person, men skriv gerne ned på et stykke papir eller i en notesbog).

 

Er du utålmodig og trænger til, at vægtabet skal gå hurtigere, kan du find “Guide til accelerede vægttabs strategier”. Bare husk, at resultaterne kun holder ved, hvis du fortsætter med at etablere støttende vaner

Opgave 3. Kontrakten

 

💥 Jeg er klar til opgave 3

Vil du skabe ægte og varig forandring i dit liv, er du nød til at tage dig selv alvorligt..

Hvis du vil fastholde og fortsætte arbejdet med at transformere din krop og din energi til den bedst mulige udgave af dig selv, så er den vigtigste brik at tage dig selv alvorligt. Hvem skal ellers gøre det??

Derfor skal du ikke bare, aftale noget med dig selv inde i dit hoved.
Du skal skrive det ned. Gøre det synligt for dig selv. OG gerne på en højtidelig måde!

Du kan hente en kontrakt HER eller finde den under “Ressourcer og ekstra materialer”.

Den skal du udfylde som en højtidelig aftale med dig selv. På den måde gør du det samtidig tydeligt for dig selv, hvad du vil fokusere på som mål for fremtiden!

 

Estimeret arbejdstid: 4 minutter

Ressourcer til opgaverne

TIL OPGAVE 1

Link til vane-tjekliste

TIL OPGAVE 3

Ekstra materiale til acceleret vægttab og kropsomsorg

LÆS OG AFPRØV EFTER BEHOV

SE

LYT

♥ FORTSÆT DIN UDVIKLING

HVOR VIL DU NU HEN?

Pin It on Pinterest