Uden handling – ingen forvandling. Alligevel er det overraskende svært at holde fast i de sunde valg.

Uden handling ingen forvandling.

 

Og måske endnu vigtigere: Uden vedvarende handling, ingen vedvarende forvandling.

.

Vores verden er fyldt med al den information du ønsker dig. Det er nemt at få svaret på HVAD du skal gøre, for at blive sundere og slankere. Google kan give dig 100 hvis af svar.

Men hvis information var svaret på hvordan vi skaber forandring og når vores mål, så ville de fleste af os være rige, sunde, slanke og lykkeligt forelskede altid.

Jeg ved ikke med dig, men det er JEG i hvert fald ikke helt i mål på alle parametre?

Hvorfor er det så svært at gå fra viden til handling? Og hvorfor er det så svært at holde fast, når vi først er startet på at handle?

Kender du det her mønster?

  • Uge 1: Alt går efter planen
  • Uge 2: Du misser en enkelt gang
  • Uge 3: Du misser 3 gange
  • Uge 4: Du beslutter at det nok ikke rigtig var vejen frem og giver op..

 

handling giv op cyklussen

Mange af de kvinder jeg coacher, har siddet fast i det mønster i årevis. Vekslet mellem tilløb til handling og give op.

Hvad gør vi får at undgå at ende der igen og igen?

Jeg har hjulpet kvinder med at ændre den cyklus i snart 9 år. Der er især 5 ting der spænder ben igen og igen. Lad os dykke ned i hvad det er, så du kan undgå dem.

 

Forvandling kræver handling

Hvorfor er det så svært at handle på det, vi ved er godt for os?

 

Ofte er det et miks af flere ting, som kører ubevidst på den indre harddisk. Der er især  5  årsager jeg ser rigtig tit:

 

#1. Frygten for at fejle.

Jo flere gange vi allerede har forsøgt uden succes, jo mere bange er vi for ikke at lykkes. Det ender med at vi aldrig sætter i gang, for at undgå at blive skuffede, pinlige, flove osv.

 

Eksempel:

Marianne var i coaching hos mig. Hun startede med at fortælle hvordan, hun havde tabt sig af flere omgange. Hver gang havde hun høstet masser af komplimenter af omverdenen.

Indtil  kiloene begyndte at komme på igen, så var alle tavse. Det føles så flovt og nogen gange skamfuldt, at det virkede som det nemmeste, at undgå at forsøge igen.

 

 

#2. For meget handling

Paradoksalt nok kan for meget handling være en kæmpe udfordring.

Når vi forsøger at ændre alt ting på en gang, brænder vi ud og kaster håndklædet i ringen, fordi vi ikke har den mentale kapacitet til så mange forandringer. Ofte er det utålmodighed i kombination med optimistisk overmod, der har fået os til at kaste os over det hele på en gang.

Eksempel:

Min coaching klient Lene har været ked af sin størrelse længe uden at handle på det. Typisk har hun gået rundt med det længe, indtil den dag hun ikke kan holde det ud længere.

Nu skal der ske noget! Nu skal vægten ned. Så har hun kastet sig over kostrestriktioner, masser af komplicerede grøntsagsretter, kalorier-restriktion og en masse motion. På en gang.

I begyndelsen er motivationen høj, fordi hun er meget optaget af at lykkes, men før eller siden spænder livet ben og udfordrer (det kan være en overarbejde, konflikter i familien eller sygdom). Mængden af ændrede handlinger er ikke længere bæredygtig. Hun kaster håndklædet i ringen og giver op – igen…

 

#3. Vi spænder ben for os selv

Når vi inderst inden ikke tror på vi fortjener at have det godt og bruge tid på os selv, så ender vi med igen og igen at spænde ben for os selv. Vores planer og aftaler med os selv skubbes konstant til side for andres dagsorden. Vi har brug for at tro på, at vi fortjener at have det godt og behandle os selv godt, for at sætte i gang og vedblive at handle mod vores mål.

 

Eksempel:

I starten af et coachingforløb oplever jeg ofte, at mine klienter bruger “andre mennesker” som grund til at de ikke har fået tingene til at ske. Når vi dykker ned i det, så har de altid et stort pleaser-gen. Vil gøre alle glade og være der for alle andre (også når det betyder at de konstant skal tilsidesætte egne behov).

Men min klient Berit så klogt sagde, efter vi havde coachet på det: Hvis chefer. venner og syge børnebørn betyder at der aldrig er tid i mit liv til mig, hvad er der så tilbage. Hvem bestemmer hvornår jeg fortjener at være der for mig selv, hvis det ikke er mig?

 

 

#4. Negativ motivation

Når vores ønske om forandring kommer fra et sted, der handler om at vi ikke er gode nok som vi er. Eller at andre ikke kan acceptere os som vi er. Så er vi negativ motiverede. Udfordringen ved negativ motivation er at den skaber negative følelser. Vores hjerner er wired mod at søge nydelse og undgå smerte, så det er svært at fastholde en negativ motivation længe nok, til at vores handling bliver en vane.

Selv hvis det lykkes vil det altid føles dårligt og kræve indre skæld ud at blive ved.

Eksempel:

Min klient Birte var benhård overfor sig selv. Det mindste fejltrin og hun ærgrede sig gul og grøn. Og den indre dialog bestod af ord, hun ALDRIG ville sige højt til et andet menneske.

Jeg spurgte hende hvordan det føltes, og hun indrømmede at det var virkelig ubehageligt, men hun turde ikke slippe det. Hun var sikker på, det ville gå galt hvis hun stoppede. Problemet var, at hun altid endte med at lukke øjnene og spise præcis det, hun forsøgte at undgå. Spisningen var hendes go-to, for at dulme dårlige følelser.

 

#5. Urealistiske forventninger

Vi har alt for store/høje forventninger til hvor hurtigt vi skal have succes med noget. Vi fortæller os selv at det “burde” være nemt og at vi “burde” kunne det her. Vi sammenligner os selv med andre, som har andre betingelser og er startet med at “øve sig” lang tid før os.

 

Eksempel:

Jeg har selv været verdensmester i at mene, at alting er “bare lige”. Jeg har haft nemt ved mange ting, og har derfor skabt et selvbillede af, at jeg “burde” kunne klare og løse alting.

Konsekvensen er, at jeg ender med at brænde ud og intet få gjort.

 

de 5 stadier mod handling og forandring

Fra handling til forvandling. De 5 stadier

Så nu hvor vi kender de største benspænd, så lad os dykke ned i stadierne i forandring. Det er når vi ikke når gennem alle stadierne, vi går glip af den holdbare forandring.

 

Stadie 1: Ubevidst – ingen forberedelse

Her hverken handler eller planlægger vi at handle. Vi er ubevidste om hvorfor vi vil ændre tingene.

 

Stadie 2: Overvejelser

Vi bliver opmærksomme på, at der er muligheder for forandring og begynder at undersøge hvad vi har brug for at lære.

Det er vigtigt for os at forstå hvad vi kan opnå, hvad det kræver og hvad det vil koste os for at nå det mål vi ønsker at handle på

Vi læser fx blogpost, hører podcast og søger på emnet. Samler artikler og information fra alle mulige steder. Hvis du genkender dig selv i det her, så er du på stadie 2.

 

Stadie 3: Forberedelser

Her er vi klar til at handle på vores mål og ønske om forandring indenfor de næste 30 dage. Det er tid til at lave en realistisk plan for hvordan det skal foregå.

Det er let at forveksle stadie 2 og 3, men du kan kun være i stadie 3, hvis du er klar til at tage de første skridt i nærmeste fremtid.

Hvis du er her og overvejer coaching som værktøj til at nå dit mål, så er du velkommen til at booke en samtale med mig HER.

 

Stadie 4. Handling

Her gør vi noget. Vi ændrer på måden vi gør ting på. Vi tester ting af og retter til. Korrekt grebet an er det her stadiet der får dig i mål.

Faren ved dette stadie er, at vi handler på en bølge af overmod og motivation og kaster os over ALT på en gang, for at brænde ud, bliver overvældede og give op.

Her er det vigtigt med tålmodighed og struktur, så det sker organiseret og bæredygtigt (læs er noget du kan holde til på den lange bane).

Hvis du har brug for at blive støttet i at gøre din handling struktureret og bæredygtig, er der hjælp at hente i OverskudsUniverset eller ved at få sig en coach.

 

Stadie 5. Vedligehold

Her har vi lavet de nødvendige ændringer for at opnå den forandring vi ønskede os. Vi har indarbejdet de vaner og rutiner der gør det nemt og bæredygtigt.

Vi er i gang med at skabe et selvbillede af os selv, som en person der naturligt gør de handlinger vi har arbejdet med.

På dette stadie er det en god ide, at dyrke glæden ved at være der og genbesøge sin motivation.

Hvis du har arbejdet på dit forhold til mad, krop og vægt, vil OverskudsUniverset være et godt sted at vedligeholde

Flyt dit til næste stadie af handling

Sådan flytter du dig til et nyt stadie

En holdbar forandring kræver vi flytter os gennem alle stadierne.

Udfordringen er, at vi ofte ender med at sidde fast i stadie 2 (måske med en selvfortælling om at vi er i stadie 3). Uanset hvad vi ønsker at ændre i vores liv har vi brug for at bevæge os igennem alle stadierne for at nå i mål. Her kan det være en stor hjælp, at have en coach ved sin side.

 

Her er nogle ting du har brug for at vide, for at kunne flytte dig til et nyt stadie

#1 Din handlekraft afhænger af flere ting, her i blandt din motivation. For at bringe den på banen, skal du bliver klar på HVORFOR du ønsker forandringen. Ofte har vi et meget overordnet hvorfor(eller negativ motiveret jvf benspænd nr 4). Ved at lave lidt arbejde og undersøge det nærmere, kan vi udfolde vores HVORFOR, så motivationen og handlelysten stiger.  Få evt hjælp her.

 

#2. Søg-efter-informations hjulet, afholder dig fra at handle. Der vil næste altid være flere veje i mål og flere måder at gøre tingene på. I stedet for at afsøge alle tænkelige muligheder, så vælg en og prøv den af. Ligesom at for mange handlinger på en gang er et benspænd, så er for meget information også et benspænd. (Hvis du scroller, læser og lytter mindre, vil du også opleve at have mere tid til at handle!)

 

#3. Beslut dit næste skridt ellers sidder du fast. Det er nemt at udskyde handling, hvis vi ikke har besluttet vores næste skridt. Et tip hvis du har svært ved at beslutte, hvad du skal gøre/vælge, så prøv at lave en liste for hver af dine muligheder med fordele ved netop dette valg. Hold fordelene op imod hinanden. Er svaret ikke entydigt, så vælg en ting og test det af, så du ikke sidder fast.

 

#4. Vær klar på dit mål og hav en plan. Hvor vil du hen? Hvilke handlinger skal der til? Hvor mange/ hvor ofte? En konkret (og realistisk) plan gør den største forskel på om vi får handlet eller ej.

 

#5. Alting er nemmere, med et support system. Det er en fordel, at have andre at gøre tingene sammen med.? En der kan spørge hvordan det går. Måske har du en veninde, du kan aftale tjek-ind med? Eller find et fællesskab af mennesker med samme mål. I OverskudsUniverset finder du fx et fællesskab af kvinder, som alle sammen ønsker at ændre deres forhold til mad og vægt – og handle på det som gør dem sundere.

 

☞ Din tur til at handle

 

Nu har du fået mere viden, men som vi blev enige om fra start, er det ikke viden der skaber forandring. Det er handling!

Tænk på en forandring du ønsker dig. Hvilket stadie er du i? Hvilke beslutninger skal der til, for at flytte dig til næste stadie?

Del med os i kommentarfeltet, hvilket skridt du vil tage herfra!

Bonuspoint: Kender du en, der holder af at blive klogere på sig selv? Så del blogposten med dem!

 

Kærligst Malene
-Din lifecoach

Pin It on Pinterest

Share This