7 Tips til at narre dig selv til en bedre vægt!!!

 

Jeg har læst en ret spændende — og måske lidt nørdet bog. Den handler selvfølgelig om mad!
Forskning i mad og spisevaner for at være helt præcis.

Den afslører hvorfor vi spiser mere end vi tror. Altså os alle sammen.

Nu er det jo sådan, at hvis du hver dag spiser lidt mere end vi har behov for, så er det svært at holde vægten. Også selv om det vi spiser fx er sund natulig mad.

Lige meget hvor sindsygt det lyder så har indgående forskning bevist, at vi alle sammen lader os narre af de samme ting. Også os der “kender fælderne”.

 

 

 

Et eksempel

Jeg giver dig lige et eksempel, så kan du måske nikke genkendende?

Et forsøg er blevet lavet på en masse sekretærer i et firma. De fik alle en æske med chokolade. Hos 1/3 stod æsken på skrivebordet, hos 1/3 i deres lukkede skuffe og hos den sidste 1/3 oven på et arkivskab et par meter fra dem. I alle tilfælde, var det kun dem selv der måtte spise af chokoladen!

Kan du selv regne ud, hvem der spiste mest chokolade?

Og hvem der spiste mindst?

Yep, dem der ku se og nå chokolade spiste mest.
Dem der skulle rejse sig og gå spiste mindst.

Der er 1000-vis af den slags eksempler der viser hvordan vi spiser mere eller mindre i givne situationer.

Hvad kan du bruge den viden til?

 

Den viden kan bruges til at skrue lidt på den mængde mad vi får indenbords hver dag.
Hvis vi fx spiser bare lidt for meget hver dag, bliver det til et par kg ekstra på vægten om året.
Det samme gælder jo for den omvendte situation. Bare en lille smule mindre, kan have betydning for at vægten går ned.

**

7 Tips til vægtregulerende spisevaner

 

1) Brug mindre tallerkener. Den er god nok. Igen er det bevist, at det uagtet hvad du tror, får dig til at spise lidt mindre.

2) Server din grøntsager i store skåle, som står på bordet. Store og tilgængelige får dig til at tage mere.

3) Server det du skal spise mindst af i små skåle/fade, eller anret på tallerken og stil det i køkkenet, så man skal rejse sig for at få mere.

4) Spis kun siddende ved et bord. Helst med bestik og det hele. Også når vi taler mellemmåltider. Anret hvad du vil spise på tallerken og sæt dig og spis. Det viser sig nemlig, at de fleste af os spiser til tallerken er tom. Men tager vi løbende fra et eller andet større lager (af fx nødder) undervurdere vi hvor meget vi har spist. Den anden fordel er, at det gør det lidt mere besværligt at spise. Og jo nemmere det er at spise, jo mere spiser vi!!

5) Sænk dit spisetempo. Når vi spiser sammen med andre, har vi tilbøjelighed til at spise, så længe andre spiser. Prøv at gøre det til en konkurrence at være den sidste der går i gang med at spise. Og følg tempoet på den der spiser langsomst!

6) Spis når du spiser. Og lav ikke alt muligt andet. Som at se tv, læse, surfe eller køre bil. Du så godt, der står “LAV IKKE”, ikk? For mig er dette punkt sådan et: “Ja ja, jeg ved det godt”, men det er alligevel svært. Men skal jeg være helt helt ærlig overfor mig selv, så skovler jeg jo bare maden inden uden at tænke ret meget på smag og mæthed, når jeg lige skal tjekke facebook MENS jeg spiser. Så altså: Det koster ekstra kalorier at tjekke facebook!

7) Gør det besværligt at snacke. Tilbage til de sekretærer og den chokolade oppe i eksemplet! Nu antager jeg selvfølgelig at du er meget sundere end chokolade. Men lad os sige at en jeg kender (ha ha), kunne finde på at have lidt rosiner og mandler liggende sin skrivebords skuffe. Hvis nu de lå i en pose i jakkelommen ude i garderoben, ja så ville det bliver ret meget mere besværligt, lige at køre dem ned.
PS. Snacker du kun grøntsager, bruger du selvfølgelig den omvendte regel og sætter det lige foran dig!

***

Bonus tip!

Er du for tynd eller har en i husstanden der er det, kan du bruge alle tricksene med omvendt fortegn.

Et eksempel mere – fra mit liv.

 

Jeg kom til at tænke på endnu et eksempel der illustrerer alle disse små tricks vældig godt. Hvis nu jeg stiller et stort fad med klargjorte grøntsager og frugt foran mine 3 børn inde i stuen. Ja, så skal de være ret mætte, for ikke at støvsuge fadet!
Det er nemt, det tilgængeligt og fadet er stort, så det føles som er der rigeligt.

Hvis jeg gør det helt samme og siger, at hvis de hellere vil have noget andet og usundere, så må de selv gå ud i køkkenet og lave det. Så vil de stadig spise alle grøntsagerne.

Men hvis jeg stiller grøntsagsfadet ind på bordet, sammen med et fad med usundt. Så spiser de nok det usunde først.

***

Prøv at tænke over et par steder, du kan omsætte det til en brugbar taktik i dit liv???

Kærlig hilsen Malene

Og bogen… Den hedder “Hovedløse spisevaner”

 

PS!  Disse nudges kan bringe dig en del af vejen, men du kan sagtens have andre ubevidst mønstre der spænder ben for dit varige vægttab.  Vil du have lys på disse mønstre, så du kan ændre dem permanent, så er der hjælp af hente i den gratis guide “spot dine spisemønstre for varig vægttab”, som du kan bestille lige HER

Pin It on Pinterest

Share This