Få mere tid og energi ved at skrue ned for tidsspilde

 

Drømmer du også om at have mere tid, mere energi og mere overskud? Så er du ikke alene.

Vi mennesker har tendens til at ærgre os over mangel på tid, men samtidig spilde tid steder, hvor vi egentlig godt ved det at det er tidsspilde.

Her får du 15 ting de fleste spilder tid og energi på.

Du vil sikkert nikke genkendende, når du læser dem.

Hvis du vil have mere energi og oveskud i din dagligdag, er kunsten at handle på den genkendelse. Uden handling er spild af tid og energi, at læse blogposten her!

I stedet for at tænke “Det ved jeg godt“, så prøv med “Det ved jeg måske godt, men hvordan ændrer jeg på det?”.

Med de briller på, lad os kaste os ud i eksempler på tidsspilde.

 

15 ting der spilder din tid og energi ⌛

 

#1.Manglende planlægning.

Madplaner! De fleste ved hvor stor en forskel de gør, men springer alligevel planlægning over. Med madplaner kan du købe ind til flere dage ad gangen, spare tid og energi på at finde på sidste øjebliks løsninger. Bonus gevinst: Ofte sparer du også kalorier og penge!

Planlægning af små og store projekter, privat som jobmæssigt er også med til at spare tid, selv om det koster tid up front.

 

tidsspilde hvis du ikke laver todo lister

#2. Når din to-do liste kun er i dit hovedet

Hvis du nogensinde har nedlagt dig selv med en kilometer lang to-do liste, har du måske et anstrengt forhold til konceptet to-do liste.

Problemet er i virkeligheden ikke to-do listen, men måden vi har tendens til at tilgå den (med over-optimisme og urimelige krav til os selv)

At klare alting uden to-do listen, kræver meget mere mental energi, fordi det koster energi at huske på alting. Det er også sværere at prioritereopgaverne korrekt, når alting befinder sig i hovedet. Derfor ender vi med at bruge tiden på de forkerte opgaver.

En god to-do liste sparer mental energi og tid, når du er realistisk (se også #13) og prioritere opgaverne på listen.

 

#3.Se TV på vanen

Ser du tv fordi det plejer du? Eller du ved ikke lige hvad du ellers skal? Eller fordi du keder dig?
Eller endnu værre: Ser du tv, fordi din partner ser tv, så du føler dig forpligtet?

I følge DR brugte danskerne i gennemsnit 2 timer og 38 minutter på tv i 2017. Selv om tallet er nogle år gammelt, er det alligevel tankevækkende!

Du kan med fordel se på, hvornår du ser TV fordi det giver dig noget, og hvornår du er mindre begejstret for årsagen. (Jeg streamer fx serier, når jeg er træt og ikke har mere energi. Det er helt bevidst.)

 

#3. Sociale medier

De sociale medier er designet til at holde dig fast og scrolle i det uendelige. Små dopaminudløsninger kan gøre det svær at slippe. Hånden op ✋ hvis du nogensinde har tænkt: “Jeg tjekker bare lige Instagram” og 1½ time efter, kigger du op og undrer dig over hvad der skete… (Ja, oss mig!)

I følge DR bruger danskerne i gennemsnit 7 timer på medier hver dag (inkl. TV).

Tankeeksperiment: Ville du opleve at have mere tid til rådighed, hvis du kun tillod dig selv at være på Sociale medier hver anden dag?

 

tidsspild: vi udskyder i stedet for at gøre det nu

#5. Overspringshandlinger og udskydelser

vi gør det alle sammen, men stoppe du op og undersøger hvorfor og hvilke muligheder du har for at formindske.

Ofte resultater overspringshandlinger i, at vi bruger energi (og tid) på at tage fat på de svære ting mange gange

 

#6. Tjekke emails på tidspunkter, hvor du ikke kan svare på dem

Undersøgelser viser at vi ofte har opgaver foran os op til 7 gange, før vi handler på dem. Hver eneste gang skal vi bruge lidt tid og energi, på at forholde os til dem. Ja, du læste rigtigt – 7 gange i gennemsnit.

Vores nysgerrige hjerner tænker: “Jeg skal bare lige….” (se også pkt #3) og det føles som om vi laver noget konstruktivt, men i virkeligheden spilder vi tiden, når vi tjekker mails, vi ikke har mulighed for at reagere på.

 

#7. Multitasking

Sandheden er, at det koster mere energi og tid at lave 2 ting på en gang, end at lave dem 1 ad gangen, selv om det “føles” hurtigere.

Her er en fin lille test, der illustrere det fint.

Dine 2 opgaver er at tælle til 10 og sige alfabetet fra A til J

1) Start stop-uret mens du multi-tasker:
Så hurtigt du kan remser du talrækken og alfabetet op på skift. Altså 1 A 2 B 3 ..osv

2) Start stop uret mens du single-tasker:
Så hurtigt du kan tæller du først til 10 og remser derefter alfabetet op fra A til J.

Ja, 1 opgave ad gange er det nye sort for os der vil undgå tidsspille!

 

#8. Relationer der ikke skaber værdi

Det koster rigtig meget værdi at opretholde relationer og venskaber, der ikke tilfører dig noget. Ikke bare tiden og energien når du er sammen med relationen, men også følelsen af at være drænet og skulle oplades efterfølgende.

Måske er der et par relationer i dit liv, du med fordel kunne op til overvejelse? Kan de afsluttes eller skæres ned til et minimum?

En af mine klienter sagde fornylig farvel til en livslang veninde relation. Det kostede både overvejelser og mod at gøre det, men efterfølgende fik hun simpelthen så meget energi (og havde en grund mindre til at overspise).

 

 

#9. Manglen på systemer

Indrømmet jeg elsker systemer, men følger dem ikke altid. Det er så let at bilde sig ind, at de strammer, men i virkeligheden er det tidsbesparende. Tænk bare på, når tingene har en bestemt plads i køkkenskabene. Det er så meget nemmere (og hurtigere) at finde dem, end hvis de stod tilfældige skiftende steder.

Systemer er med til at give frihed og overskud.

.

Eksempler på systemer der kan spare tid og energi

Systemer til at:

  • få betalt regningerne
  • indkøbt det vi mangler
  • spist sund mad i hverdagen
  • opladet mobilen
  • finde nøglerne
  • pakke til ferien
  • huske aftaler

Jo mere travlt dit liv er, jo mere vil systemer gavne dig. Jo mere popcorn hjerne du har, jo mere vil systemer gavne dig.

 

#10. Rod

Jeg ville ønske, jeg kunne prale af, aldrig at spilde tid på rod, men i stedet kan jeg tale af erfaring her. Rod koster energi og betyder ofte, at vi ender med at bruge ekstra tid på at lede efter tingene.

Vi skal også bruge ekstra tid på at gøre rent, skabe plads til aktiviteter osv. når vi roder. Åbenlyst tidsspilde.

Test: Tænk på fladerne i dit hjem. Er der en, der har det med at samle på ting? Hvad gør det ved dig, når du skal bruge fladen?

 

#11. Undgå at prioritere

Det er aldrig sjovt, at vælge fra. Ofte koster det også mental energi AT prioritere. Derfor ender vi (alt for ofte) med at springe det over.

Når opgaver ikke er prioriteret bevidst, spilder vi vores tid og energi på at fokusere på mindre vigtige opgaver. Oftest vil vi vælge dem som er nemmest eller sjovest, og så ende med at få brugt for meget tid og energi på dem.

Alternativt, så løser vi de opgaver som er nemmest at få øje på, enten bogstaveligt eller mentalt. Igen tager det tiden fra de opgaver, som vil gøre den største forskel eller er vigtigst.

 

#12. Den overfyldte kalender og to-do liste

Jo mere træt og udmattet du er, jo mere energi bruger du på at løse en opgave. Når kalender og to-do liste konstant er overfyldt, tager alting længere tid og du ender i en ond spiral.

 

#13. Undervurdere hvor lang tid ting tager.

Yep! Det er mig. Hej, jeg hedder Malene og jeg er tidsoptimist! Når jeg undervurderer hvor lang tid noget tager, bliver jeg ofte overvældet, mister overblikket og få ikke prioriteret, at gøre det som er vigtigst og giver mig energi.

 

tidsspilde og afbrydelser

#14. Tillade afbrydelser (Konstant til rådighed)

Hver afbrydelse – uanset om det er fra et menneske eller en notifikation koster energi og tid. Når vi bliver afbrudt i en opgave, så skal hjerne bruge energi på at omstille sig, for at genoptage opgaven.

Online findes der en nem løsning, der eliminere en stor del af den udfordring:

Slå notifikationer fra!!!!!!!

Luk for de faner og programmer du ikke bruger. Hvis du sidder og tænker, at du har en “rigtig god grund” til at beholde din notifikationer, så overvej lige om de ville holde i en retsag?! Hvad vil gevinsten være, hvis du slipper frygten for at gå glip af noget og giver dig selv en gave, selv at bestemme, hvornår du vil forstyrres?

Nogle arbejdspladser har en dårlig kultur omkring afbrydelser. Her kan det være en ide at overveje, hvordan du kan tage hul på emnet og skærme dig selv af fra at være konstant til rådighed. Er der døre der kan lukkes! Eller signaler der kan bruges til at sige “forstyr ikke”.

 

 

#15. Bekymring for hvad andre mennesker tænker

Ofte ender vi med at gøre alt muligt, vi ikke har lyst til for at forsøge at kontrollere, hvad de tænker om os.

Læs lige den sætning en gang til. Vi bruger ofte en masse energi på at gøre det vi tror ANDRE MENNESKER mener er rigtigt.

 

Din tur. Hvordan skruer du ned for tidsspilde?

Del de 3 tidspilde eksempler, du følte dig mest ramt af i kommentarfeltet.

Tænk over, hvordan du kan ændre på dem.

Du kan også med fordel tjekke videoen om at få mere tid til det som er vigtigt.

 

Kærligst Malene
-Din lifecoach

Pin It on Pinterest

Share This