Derfor foodprepping & Det kan du foodpreppe (liste)
En af de bedste tommelfingerregler for at holde sig sund og slank, er “SPIS NOK GRØNTSAGER”.
Og det lyder sååååå nemt
Men når hverdagen rammer….
og tiden løber fra os…
alle er sultne…
Så er det ikke altid helt så nemt.
En af de bedste løsninger på den udfordring hedder FOODPREPPING. ⭐
Forbered når du har tid og overskud, den mad (du ved) der er god for dig at spise
-Så det er nemt, når du har brug for at spise noget nærende og IKKE har overskud.
Foodpreppring er at gøre sine grøntsager og dressinger og den slags klar på en fridag.
Så er det pludselig legende let, at få spist sine grøntsager.
Men måske er du lidt i tvivl om hvor du skal starte?
Gør 2 ting:
Fødevarer der er lette at forberede og tåler opbevaring i køleskabet i mindst et par dage:
- Frugt: Skylles
- Grøntsager: Skyl og snit
- Grøntsager: Ovnbag eller steg, afkøles og opbevares i beholder* i køleskab
- Grøntsager: Bland salater på forhånd og opbevar på køl
- Brune ris, quinoa, bulgur, andre korn: Kog stort portion, lad afkøle, opbevares i beholder* i køleskab
- Tun- eller kyllingesalater: Bland og opbevar i køleskab
- Lav dips og saucer som hummus, tzatziki, dressinger, pesto, tomatsauce
- Bønner, linser og kikærter: Kog og lad afkøle, opbevares i køleskab eller på frost
- Supper og gryderetter er gode til at lave på forhånd. Opbevares på køl eller frost.
- Bolognese, lasagne, kødboller, chili og gryderetter er gode!
- Ost: Rives eller skæres i tern
- Quiche og tærter: Bag og varm op efter behov.
- Kogte æg: Kog rigeligt og opbevar i køleskab
- Stegt kylling: Bag så mange kyllingesstykker som kan passe i en bradepande i ovnen ved 200 grader (10 minutter hver side), lad afkøle, opbevares i beholder* i køleskabet
- Snack til ud af huset/madpakker: Små poser med nødde-tørretfrugt-mix blandes
- Iblødsat morgenmad: Havregryn/chiafrø/nødder/mandler/kerner sættes i blød i vand + et nip salt
*Vil du vide mere om opbevaring, så hent Foodprepperguiden her
Kan du se for dig, hvordan det bliver meget lettere at holde en plan for hvad du skal spise på denne måde? Kan du forestille dig, hvordan det vil være meget nemmere at overskue et spise sundt, når du er lav på energi? Kunne der blive plads til flere grøntsager i alle dine måltider på denne måde?
Når først du har opnået en rutine i foodpreppe til ugen, vil du slet ikke undvære det.
Ud over guiden er der inspiration at hente i Facebookgruppen Foodprepper Danmark
Er du sikker på at man kan opbevare kogte brune ris i køleskabet? Da jeg arbejdede med mad i England for en del år siden, skulle ris kasseres hvis de ikke var brugt inden 24 timer, da risene ville frigive et eller andet gift (20 år siden, kan ikke huske hvilken).
Det har jeg aldrig hørt, men jeg har undersøgt sagen. Samvirke skriver: Det er rigtigt, at ris kan indeholde sporer fra Bacillus cereus, der kan danne toksiner, det vil sige giftstoffer, og give madforgiftning. Men risikoen er forsvindende lille, når risene håndteres rigtigt. Køl de kogte ris ned fra 65 til 10 grader, inden for tre timer efter de er kogt.
Du kan læse hele svaret her: https://samvirke.dk/artikler/er-der-risiko-ved-at-gemme-ris