Vægttab skal være sjovt!

Hvorfor vægttab skal være sjovt?

Hey, hvorfor ikke? Det er altid dejligt når noget er sjovt. Er tanken om at tabe sig på en sjov og let måde ikke tillokkende? Især hvis alternativet er en hård og restriktiv slankekur.

Hvad nu hvis vægttab ikke handler ikke om at tænke i diæter, ernæring og tælle kalorier og kulhydrater, som de fleste af os oplever det som ret kedeligt. Der er slet ingen grund til at gå den vej, når der findes en sjovere vej til en naturlig sund livsstil.

Jeg vil gerne give dig en grund mere til at vægttab helst skal være sjovt. En grund du måske ikke lige har tænkt over.

Det skal være sjovt, fordi det at skabe et holdbart vægttab sjældent går hurtigt. Det trækker på tålmodigheden, når vi begynder at tabe os på en sund måde. Det tager altså tid. Når vilkårene er at det tager tid, så er det endnu mere vigtigt at det er sjovt undervejs, så vi ikke mister gejsten og motivationen.

Det sjove vægttab kan stadig være svært at holde fast i

Et vægttab der føles sjovt og nemt, kan stadig være svært at holde fast i

Det lyder helt skørt, ikk? Hvis det var nemt og sjovt, hvorfor skulle vi så ikke blive ved?

De fleste af os har kæmpet med vægt og mad og krop så mange år, at vi ubevidst tror det vi gør for at tabe os og leve den sunde livsstil, skal være hårdt for at virke..,

Når vi pludselig ikke bruger vores krudt på at tælle kalorier, være ekstremt restriktive og kæmpe mod os selv, føles det på en måde “for nemt”.

Jeg har oplevet det igen og igen med mine klienter. De begynder at blive nervøse. Miste troen på at det virker. Kigge sig om efter noget “mere” de kan gøre. “Måske burde jeg gå mere op i motion? Eller skære mere ned på?“. Heldigvis har de i en coach ved deres side. Derfor kan vi sammen få øje på, at det bare er gamle indgroede mønstre. Vores hjerne er nemlig designet til at gøre som den plejer.

Hjernens opgave er allerførst at sikre din overlevelse. Det løser den bl.a. ved at forsøge at holde dig hvor du er. Det kan virke ulogisk i en moderne verden, men vi skal huske at hjernen er udviklet for tusinder af år siden. Dengang gav det mening.

I dag er det din opgave at få øje på, hvornår den mekanisme spænder ben, så du kan vende tilbage til nemt og sjovt!

Varigt vægttab og sundhed

Hvordan kan du gøre dit vægttab sjovt?

Tillad mig at være din coach et øjeblik! Den bedste til at svare på det spørgsmål er i virkeligheden dig! Har du nogensinde givet dig selv tid til at svare på spørgsmålet “Hvordan kan jeg gøre mit vægttab sjovt og nemt”?

Jeg mener ikke bare sådan, tænke over det 30 sekunder fordi du læser med her. Jeg mener, at du virkelig spørger dig selv og givet dig tid til at tænke over svaret. Måske endda skrive ned.

Når du har læst teksten her, foreslår jeg du sætter dig ned og tager en stille stund for dig selv. Skriv det simple spørgsmål: “Hvordan kan jeg gøre mit vægttab sjovt?” på toppen af et papir eller en side i din notesbog. Bed din hjerne svare og brainstorm med ideer til siden er fyldt.

Først får du lige et par ideer til at tænke sjov her.

sund mad kan godt være sjovt det handler om fokus

Gør det med maden sjovere

Vi kan starte med at se på, hvad der kan gøre et vægttab hårdt og kedeligt på madfronten.

For mange af os vil det fx være en masse restriktioner i forhold til hvad vi skal spise og ikke spise. Udelukkelsen af alt det mad vi godt kan lide. Det vil være kalorietælling. Diæter og slankekure hvor vi er sultne det mest af tiden. Det kan endda være, vi bliver væk fra sociale arrangementer, for at kunne spise på den helt rigtige måde.

Heldigvis er en livsstil som æder vores gode humør IKKE en sund livsstil. Fordi mentalt velvære er en vigtig komponent når vi taler sundhed. Vi er derfor godt tjent med at fokusere på noget der føles mere naturligt for os!

I stedet kan vi tage udgangspunkt i velvære og nydelse (Det lyder allerede lidt sjovere, ikk?).

Velværen kan fx handle om at flytte sit fokus fra hvad man går glip af ved at spise mindre, til at fokusere på hvordan man har det i kroppen, når man spiser tilpas.

Lad mig give dig et eksempel.

Forestil dig, du er til en stor fest. Sådan en fest med masser af god mad, en masse mennesker, musik og dans.

De fleste af os bliver grebet af tanken om at få så meget som muligt af den gode mad til den slags fester. Det føles “forkert” at skulle have restriktioner til sådan en fest. Så vi spiser og spiser. Indtil vi er alt for mætte. Maven er oppustet og kroppen føles tung. Den fysiske følelse bærer vi så rundt på resten af aftenen, mens vi taler med andre mennesker, måske danser og mingler.

Hvis du går til samme fest med fokus på hvordan du har det i kroppen hele vejen igennem, vil du stadig kunne smage på meget af maden, men måden du beslutter hvornår du ikke skal have mere er ud fra hvordan du vil have det i kroppen resten af aftenen. En time efter middagen sidder du og sludrer med en gammel ven. Du har det fantastisk i din krop. Din energi er høj og du nyder selskabet. Senere danser du rundt på dansegulvet og føler dig svævende.

DET er forskellen på hvilket fokus du tager dine beslutninger fra. Jeg stemmer for at nr 2 er meget sjovere!

Det sjove vægttab handler selvfølgelig også om, at finde en vej til at spise flest af de sunde fødevarer, der er lækre og mættende. Det kan være sjovt at eksperimentere med nye opskrifter og smagskombinationer. Igen er mindsettet afgørende for om det er sjovt eller hårdt. Det kan være hårdt at følge en dikteret kostplan og føle at vi er NØD til at lave den mad der står på planen. Omvendt kan det være sjovt, at lave sin egen plan, hvor der er plads til at eksperimentere og afprøve nye retter.

Involver gerne andre. Inviter venner og familie, til at deltage i din rejse og dine oplevelser. Du kan invitere venner til en smagsdommer middag med afstemning mellem forskellige salater eller retter. Gør det til en fest!

For nogle mennesker er det sjovt, hvis det er let. Hvordan kan du gøre det lettere at spise flere grøntsager? Skal du prøve nogle nyde færdigblandede salater eller grøntsagsblandinger. Skal du hygge-shoppe spændende salater i delikatessen?

sjov motion er en personlig præference men et vigtigt fokus

Gør det med motion sjovere

Hvad der gør motion sjovt, er individuelt, men et vigtigt fokus.

Lad os igen starte med at se på, hvad der kan gøre motion hårdt og kedeligt.

Når vi vælger træning ud fra hvad der er “mest effektivt” i forhold til sundhed og vægttab uden at svare på ,om det er noget vi bryder os om, opleves det ofte både hårdt og som en pligt. Selv hvis det kunne være sjovt, har vi svært ved at mærke det.

Vi forestiller os, at den træning, som siges at være mest effektiv, må give det største udbytte og dermed være motivation i sig selv. Sådan virker hjernen bare ikke. Derfor ender mange af os op med enten at opleve vores træning som en sur pligt vi kæmper os igennem, mens vi overhører vores krop

Eller vi får ikke lavet træningen og er fyldt med selvkritik over den manglende indsats.

IKKE SJOVT!

I stedet gælder det om at finde ud af, hvad der motiverer dig.
Er det at konkurrere med andre, eller er det at gøre det sammen med venner? Er det boldspil? Høj musik? Fællesskab? Naturoplevelser? Alenetid?

Hvad føles som dig der gør noget godt for dig?

.

Som din coach vil jeg sige til dig – den bedste træning er den træning du synes er sjov og har lyst til at lave igen og igen. Det er vigtigere for vores sundhed, at vi får den lavet end hvilken form den har.

Prøv evt at se på listen herunder. Læs ordene et ad gangen. Luk øjnene og mærk hvordan det føles inden i, at tænke på netop den form for træning/motion:

  • Løb
  • Cykling
  • Svømning
  • Dans
  • Fodbold
  • Basketball
  • Tennis
  • Vandreture
  • Kettlebelltræning
  • Hold i motionscenteret
  • Yoga
  • Tilføj selv dem jeg har glemt….

Ligesom med maden kan du også her se efter muligheder for at gøre mere sjov ud af det sociale. Kan du tage ungerne eller vennerne med i skøjtehallen? Eller rulleskøjtehallen?

Kan i ride en tur i skoven? Cykle ud i det blå med madpakken? Svømme i havet? Leg sneboldskamp? Prøve Disc-golf sammen? Klatrehallen?

Prøv evt at lave en liste over 10 måder at være sammen med venner eller familie på, som involvere noget fysisk og vil være sjovt!

udfordringerne ved et holdbart varigt vægttab

Gør den mentale del af vægttabet sjovere

.

Vi har allerede talt en del om vores tendenser til at vælge den hårde vej indenfor både kost og motion. At tabe sig og skabe et vægttab der holder på den lange bane er i høj grad et mentalt arbejde.

Alt for længe har vi troet på ideen om, at det handler om at tage sig sammen og have nok viljestyrke, i stedet for at forstå hvor vores hjerne spænder ben.

.

Gør det sjovere med støtte

Vi er alle sociale væsner wired til at være en del af fællesskabet. Derfor giver det også mening, at det er sjovere at finde vejen i mål med støtte fra andre mennesker.

Du har allerede fået et par ideer under punkterne “Sjovere mad” og “sjovere motion”.

Rigtig mange mennesker har også glæde af at være en del af et fællesskab. Det kan være en facebookgruppe (som fx SUND KURS), en gruppe af kolleger eller venner med samme udfordringer. Det kan være en forening. Eller et gruppecoaching program.

Du kan også vælge at få støtten fra en coach, som guider dig og din hjerne hver gang det bliver udfordrende.

✨ ✨ En effektiv pakkeløsning:✨ ✨

  Har du hørt om OverskudsUniverset? Det er en medlemsklub hvor vi arbejder med alt det mentale omkring mad, vægt og sundhed. Der er forløb du kan arbejde dig igennem i dit eget tempo. Der er al den coaching du har brug for.

Og der er et fællesskab hvor vi løfter og støtter hinanden.

Vil du vide mere ⬆️ , så klik her og giv din krop og hjerne en gave!

OBS! At modtage kostvejledning eller gå til en diætist, kan give mening hvis du mangler viden om hvad der er naturlig sund mad og hvad du skal skære ned på. Min erfaring er at de fleste mennesker udemærket ved HVAD de skal spise mere eller mindre af. Her vil kostvejledningen derfor ikke være den støtte de har brug for.

Gør det sjovere med leg og belønning

Du kan lege med at lave en udfordring for dig selv, såsom at gå 10.000 skridt om dagen eller at spise en sund snack hver dag. Eller du kan konkurrere med en ven om, hvem der kan gøre det flest dage i træk. Det kan holde dig motiveret og gøre det lettere at nå dine mål.

Jeg havde en ven der på et tidspunkt fandt på løberuter, der lignede figurer. Så løb han et hjerter eller en kat og delte løberute-optegnelsen på facebook bagefter.

Du kan finde på (kaloriefrie) måder at belønne dig selv på, når du når et mål eller har gjort noget godt. Det kan være helt simpelt. Del dit win med andre mennesker. Eller brug en tracker og nyd hver gang du kan sætte kryds.

Du kan også motivere dig selv med en tv-serie eller podcast som du holder meget af, og kun hører et afsnit af, når du har gjort (eller gør) en bestemt ting (fx drukket x glas vand eller skrællet gulerødder).

Belønning når du når et mål kan også være et ekstra langt og lækkert bad. En ny god bog eller blad. En kop af den ekstra gode the eller kaffe. Blomster. En af mine klienter købte nye viskestykker til sig selv, da hun nåede et delmål. Find noget som gør dig glad. Hvad vil være sjovt?

Hold fast i motivationen til vægttab

Hvordan holder du fast i motivationen?

.

Det er et spørgsmål, som mange mennesker stiller sig selv, når de forsøger at tabe sig. Jeg ved det, fordi det er en af de ting mine klienter ofte kæmper med, når vi mødes første gang (at have sin egen coach vil i sig selv være motiverende, men vi arbejder selvfølgelig også med motivation undervejs i et coaching forløb).

En vigtig nøgle er at gøre det sjovt. Vi mennesker bliver motiverede at at noget er sjovt. Ingen tvivl om det. En sund livsstil er kun sund, hvis det er sjovt at holde den.

Derudover anbefaler jeg du laver en liste over grunde til, at du gerne vil tabe dig og skabe en livsstil der gør vægten nem at holde. Kig på den liste med jævne mellemrum.

Det er også godt at have noget der kontinuerligt minder en om de gode beslutninger og valg du ønsker at tage for dig selv. Mange af mine klienter bruger Overskudslivets Podcast til netop det. Overskuds-Universet vil også være perfekt til at holde dig motiveret (få mere info her).

Lyt evt til det gratis Zevio foredrag “Motivation til at starte og fastholde de gode nytårsfortsætter“.

START sådan starter du livsstilen til et varigt vægttab

Aldrig mere slankekur – gør vægttabet sjovt nu!

.

Nu har vi talt om flere forskellige muligheder for at gøre det sjovere at spise sundere og motionere. Gennemgående for alle ideerne er, at ingen af dem handler om slankekure, kulhydrat eller tælle kalorier, men alligevel har de indflydelse på din sundhed og vægt.

Det sværeste er at give slip på ideen om at vægttabet skal gå hurtigt og være hårdt. I stedet kan du øve dig i at se en sund livsstil som noget selvkærligt vi naturligt gør for at passe på vores krop og trives bedst muligt i livet.

Kan du huske øvelsen, du fik i afsnit 3? Hvis du virkelig vil ændre noget, så er det NU du skal lave den:

Tag en stille stund for dig selv. Skriv det simple spørgsmål: “Hvordan kan jeg gøre mit vægttab sjovt?” på toppen af et papir eller en side i din notesbog. Bed din hjerne svare og brainstorm med ideer til siden er fyldt.

Vil du gå all in og have mere inspiration og støtte til et sjovt, nemt, selvkærligt og holdbart vægttab, så husk også at skrive dig op HER. Det behøver nemlig ikke være så svært at tabe sig, det handler om din hjerne og dit mindset.

Kærligst “Aldrig mere slankekur” Malene
-Din lifecoach

PS. Medlemmerne af OverskudsUniverset er allerede i gang med at ændre deres forhold til mad, smide fedtet og gøre op med cravings og overspisning. Vi er klar til at tage imod dig i vores kærlige og fortrolige klub nu. Kom med her.

Pin It on Pinterest

Share This