Grønne smoothies – derfor og sådan

 

🥬 Hvad er grønne smoothies?

Grønne smoothies er betegnelsen for en smoothies lavet at grøntsager. Den behøver i princippet ikke være grøn, men den skal have en overvægt af grøntsager. Smoothien er ofte smagt til og sødet med frugt og bær.

Hvis din smoothie består af kun grøntsager og ingen frugt, kan den også gå under betegnelsen “en greenie”. Selv om en greenie er frisk i smagen, kan det være svært at få dem til at være lige så velsmagende som en grøn smoothie.

Grønne smoothies er en af mine favorit måder at få en masse næringsstoffer og sundhedsmæssige fordele på. Den er nem at lave. Den at de består mest af grøntsager smagt til med frugt, hvilket betyder den er fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre næringsstoffer.

Lad os dykke ned i fordelene ved at drikke grønne smoothies.

🥬Fordele ved at drikke grønne smoothies

Ingen tvivl om at jeg er kæmpe grøn smoothie fan. Jeg drikker/spiser dem næsten året rundt. Ofte som erstatning for et måltid.

Her er et par af de fordele mine klienter og jeg oplever:

  1. Øger energiniveauet
  2. Fremmer vægttab
  3. Forbedrer fordøjelsen
  4. Nemt og sjovt

Læs endelige videre og bliv klogere på alle fordelene, men min største opfordring til dig vil være: PRØV DET. Mærk på din egen krop hvad det gør at indtage en grøn smoothie dagligt og dermed får den ekstra mængde grøntsager!

Varigt vægttab og sundhed

Fordel 1: Sundhed

Grønne smoothies er en fantastisk måde at få en masse gode næringsstoffer. De er rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre næringsstoffer. De kan hjælpe med at styrke dit immunforsvar, øge din energi og forbedre din fordøjelse.

Forskningen fortæller os, at vi skal have mindst 600 g frugt og grønt om dagen. Når vi over dette tal nedsætter vi vores risiko for livsstilssygdomme yderligere. Ender vi under de 600 g ØGER vi vores risiko for livsstilssygdomme mere og mere for hver 100 g! De 600 g fylder mere end de fleste tror. Det kræver for de fleste mennesker, at der indgår en betydelig mængde grønt og frugt i ALLE deres måltider (Ja, også morgenmaden).

De grønne smoothies er en effektiv vej til at få en forholdsvis stor mængde grøntsager sneget ind i et måltid. Med lidt øvelse kan du nå op på mindst halvdelen af din dagsration.

Derfor er grønne smoothies geniale for os der gå lidt op i at være sunde.

Grønne smoothies fremmer sundhed energi og vægttab

Fordel 2: Vægttab

Grønne smoothies gør det nemt, at få flere grøntsager og frugt i din kost. En af de simpleste måder at regulere sin vægt og holde den på et sundt niveau er, ved at du dagligt får så meget grønt som muligt. Lad grøntsagerne (og frugten) overtage mere af pladsen på tallerken. Ideelt set skal alle dine måltider være en T-tallerken, hvor halvdelen af tallerken er planteføde.

Det fleste af os ved godt, at vi med fordel kan spise mere grønt. Kunsten er at finde en måde der gør det nemt. Her er grønne smoothies geniale. Du skal ikke snitte, stege og koge. Det er nærmest bare op i blenderen og tryk blend, så har du mad 2 minutter senere.

Mad bestående at grøntsager, som er fyldt med næringsstoffer og mætter dejligt, selv om det ofte er lavt på kalorier.

grønne smoothies giver øget energiniveau

Fordel 3: Øget energi niveau

De fleste af os oplever perioder gennem året med lavere energi. Uanset om det skyldes et stort arbejdspres, sygdom eller andre udfordringer, kan den grønne smoothie være med til at booste energien. Selv i en ganske almindelig hverdag vil du opleve øget energi.

Du forkæler dig selv med lækker velsmagende mad. Din krop og dine celler danser en lille glædesdans og belønner dig med mere energi. Win win (jeg sagde jo, jeg var begejstret, ikk?)

Psssttt: De grønne smoothies kan selvfølgelig ikke opveje mangel på væske, d-vitamin og søvn, som er 3 af de største syndere når det gælder træthed. Den snak tager vi en anden dag.

det er nemt at blende sine grøntsager

Fordel 4: Nemt + hurtigt (og sjovt)

Når først du får hånd om at lave de grønne smoothies, vil du opleve at det er nemt og hurtigt. Vores hjerne får ofte ting vi ikke har gjort så ofte, til at virke mere besværlige end de er.

Kender du følelsen af at have taget sig sammen til noget længe, når du så endelig får det gjort, tænker du: Nå, det tog egentlig ikke så lang tid, hvorfor har jeg ikke gjort det noget før?

Sådan har de fleste mennesker det med grønne smoothies. Forestil dig du skræller en banan, hælder nogle frosne grøntsager og noget væske i din blender og trykker blend.

Hvor lang tid tager det lige?

Det bedste er, at opvasken er lige så nemt. Du kan rengøre din blender på under 30 sekunder med dette trick: Fyld din blender ca halvt med vand og 1 dråbe opvaskemiddel, blend fuld skrue, skyl og tør af.

Når du er godt i gang med dit smoothie eventyr kan du begynde at eksperimentere og lege. Tro mig – du vil ende med at synes det er sjovt!

START sådan starter du livsstilen til et varigt vægttab

🥬 Hvordan man laver grønne smoothies?

 

Der findes tusindevis af muligheder for at kombinere en god smoothie. 

Skabelonen for en grøn smoothie er:

1. En blanding af grøntsager og frugter, hvor grøntsagerne er i overvægt.

2. En form for væske.

3. Evt. ekstra fedstoffer/næringsstoffer

4. Evt. ekstra smag, krydderier eller krydderurter

5. Alle ingredienserne fyldes i en blender

6. Der blendes til massen har den ønskede konsistens (Drikke eller spise af skål)

7. Drik eller hæld i skål og spis med ske

🥦 Grøntsagerne

Du ser ofte at grønne smoothies vises frem i en grøn udgave. De mest almindelige ingredienser til at gøre grønne smoothies grønne i faven er spinatblade, persille og broccoli.

Men i princippet kan næsten alle slags grøntsager bruges. Dog kan det være svært at blende cremet, hvis du anvender en stor mængde fiberrige grøntsager. Tænk fx gulerødder, rødbeder, kål.

Ligesom at nogle grøntsager smager meget kraftigt i gennem. Tænk fx bladselleri eller fennikel eller løg.

Bladgrønt er en af de former for grøntsager der ofte peges på, som ekstra sunde. Den grønne smoothie gør det nemt, at få langt større mængder end hvis du spiser dem i salat form. Der er selvfølgelig den oplagte spinat, men du kan også tænke i ting som bladbeder, rucola, persille, brændenælde (ja, den brænder ikke, når den først er blendet!), toppe fra rødbeder og andre afgrøder, salater osv.

Vil du gøre det nemt og hurtigt for dig selv, så er det oplagt at vælge grøntsager fra frost. Nogle grøntsager, som fx broccoli er også blidere i smagen, når de kommer fra frost.

🍍 Frugten

Du kan bruge alle slags frugt og bær, eller en blanding af frugt og bær.

Nogle frugter som fx banan, ananas og mango er gode til at biddrage med en stor mængde sødme. Hvis du har det svært med de eksotiske frugter, kan du også bruge modne pærer, blommer, æbler osv.

Nogle bær vil tilføje mere syre end sødme, men syren er også en vigtig del af en velsmagende grøn smoothie. Jeg bruger oftest frosne bær – mine favoritter er blåbær og hindbær.

🫗 Væske

Mængden er væske afgør konsistensen af din smoothie. Jeg foretrækker min tyk som en yoghurt. Så spiser jeg den af en skål med topping (Den fancy betegnelse for denne udgave er en smoothiebowl – Søg på #smoothiebowl på insta, så får du 3 mio. fine billeder)

Du kan bruge rent vand til din smoothie, men også her findes der rigtig mange muligheder. De mest almindelige er vand, mælk, plantemælk, kold the eller juice.

🍋 Ekstra smag (og næringsstoffer)

Jeg kan godt lide at lege med smagen og tilsætte ekstra smag. Især når der er en overvægt at grøntsager der ikke smager af så meget, giver det god mening.

Helt simpelt kan det være en skive at en økologisk citron eller lime (inkl skallen) der biddrager med syre og aroma stoffer. Du kan selvfølgelig også bare bruge citronsaft og slippe for bitterstofferne fra skallen .

Ingefæren er lidt af en superfood, men er også meget gennemtrængende i smagen. Nogle elsker den, andre vælger den fra.

Du kan også lege med krydderurter, som fx mynte, persille og basilikum.

Eller du kan prøve krydderier fra den søde del af spektret, som fx vanilje eller kanel.

🥑 Fedtstoffer

Det kan være en god ide, at tænke fedtstof ind i sin grønne smoothie. Det har flere fordele. For det første øger det optagelsen af visse næringsstoffer, for det andet biddrager det til større og længerevarende mæthed. For det tredje kan det biddrage til den sanse- og smagsmæssige oplevelse – altså velsmag.

Du kan tilføre selve smoothien fedstof ved at blende forskellige ingredienser med. Det kan fx være avocado, nødder, kerner, frø eller gode sunde olier.

Du kan også vælge at lade mandler, nødder og kerner være en del af din topping, hvis du spiser din smoothie med ske.

Vil du undgå at din grønne smoothie ender op med at smage af hø og græsplæne?  Så start evt med at følge nogle gennemprøvede opskrifter. Find dem i e-kogebogen: “Overskud med grønne smoothies” .

grønne smoothies opskrifter oversigt

🥬 Opskrifter på grønne smoothies

Der findes 1000vis af både opskrift bøger og opskrifter på internettet på grønne smoothies.

Du kan eksperimentere selv efter retningslinjerne ovenfor, men du skal helst være lidt erfaren i at sammensætte smage. Mange af os har oplevet, at de hurtigt ender med at smage af en blanding af hø og underlig sur græsplane (eller ingenting). Så står vi der og ærgrer os over den spildte indsats. Og opgiver måske inden vi når i mål.

Derfor anbefaler jeg altid at starte med gennemprøvede opskrifter. Du kan fx starte med nogle af de helt simple.

Her er en opskrift jeg vender tilbage til igen og igen:
Blend 1 skrællet banan med en stor håndfuld frosne spinatkugler, vand, cashewnødder og lidt citronsaft (og/eller vanilje).

Du kan også gå all in på at få en god start og give dig selv en lille gave fyldt med energi: Invester i e-kogebogen “Overskud med grønne smoothies“.

kom i gang med dit grønne smoothie eventyr nu stregtegning

🥬 Kort sagt: Derfor skal du prøve den grønne smoothie nu

Opsamling:

Grønne smoothies er en fantastisk måde at få en masse næringsstoffer og sundhedsmæssige fordele på.

De er lette at lave, og de smager godt. Lad dem gerne erstatte et måltid jævnligt.

De kan hjælpe med at øge energiniveauet, fremme vægttab, forbedre fordøjelsen og give dig masser af næringsstoffer.

Så hvis du leder efter en sund og lækker måde at få flere grøntsager på, så prøv at lave en grøn smoothie. Du kan læse og læse, men gør dig selv den tjeneste, at prøve det af på din egen krop og MÆRK forskellen.

Har du brug for inspiration, så invester i e-kogebogen: “Overskud med grønne smoothies

Velbekomme og god fornøjelse med dit grønne smoothies eventyr

Kærligst Malene
-Din lifecoach og sundhedsnørd

Ps. Spørgsmål er velkomne. Brug boksen nedenfor eller skriv direkte til mig.

Pin It on Pinterest

Share This