Sådan ser det ud, når den indre kritiker har styringen

 

Har du nogensinde sagt noget virkelig malplaceret, som fik andre til at se underligt på dig? Og bagefter brugt timevis på at vende og dreje det i dit hovedet. Fortælle dig selv, hvad du burde og ikke burde have gjort. Hvor dum du er.. og også lige komme i tanke om et par andre gange, du har gjort noget dumt… som du så også lige minder dig selv om.

Du kan nærmest bruge timevis, på at have det dårligt og føle dig utilpas.

Det er din indre kritiker, der totalt har overtaget styringen.

Har du nogensinde besluttet, at i dag vil du spise sundt og endt med at gøre det modsatte? Taget en beslutning om at holde dig fra de søde sager og gå all in på sund mad. På et tidspunkt er du alligevel kommet til at spise noget at det “forbudte”? Du bliver så skuffet og sur på dig selv, at den indre stemmer hamrer dig i gulvet med historier om, hvor uduelig du er. Uden rygrad. Du ender med at tænke: “Så kan det også være lige meget” og fortsætter med at spise det forkerte, mens du har det dårligt med dig selv.

Det er din indre kritiker, der har overtaget styringen.

Når den indre kritiker styrer bussen

Vores indre kritiker stjæler pladsen for fornuft og selvkærlighed

 

Forestil dig du kører gennem livet i en bus fyldt af alle de roller du har i dit liv. Og alle de roller du befinder dig i.

Når du er på arbejde, er det ofte den fagligt kompetente fornuftige voksne, der kører bussen. I det øjeblik chefen på taler, at han/hun synes der er en ting du burde gøre anderledes, er der måske en anden rolle der tager rattet i bussen. Det kan være den trodsige teenager, der nægter at se tingene fra andre sider end sin egen. Eller det kan være den indre kritiker der starter den helt store plade af selvkritik.
Det kan også være, det sårede indre barn sætter sig i førersædet et øjeblik og gør dig lille og hjælpeløs.

Uanset hvad, så vil vi opnå den bedste løsning, hvis vi kan lade vores indre fornuftige og selvkærlige voksne fortsætte med at være den der sidder forrest i bussen.

Det samme gælder for eksemplerne i indledningen. Hvis du kan lade din indre selvkærlige og fornuftige voksne bevare styringen, vil du finde de bedste løsninger i situationen.

Du vil tilgive dig selv for at have sagt noget malplaceret og minde dig selv om, at alle mennesker er fejlbarlige.

Du vil ikke tro på “Så kan det også være lige meget tanken”, men finde ud af, hvorfor du faldt i sukkerfælden og tage bedre valg derfra.

 

Kan og skal vi så stoppe selvkritik totalt?

 

Alle mentalt sunde og raske mennesker har en indre kritiker. Det har vi fordi, det støtter os i at være socialt acceptable og passe ind i vores kultur, familie, arbejdsplads og vennekreds.

Forskellen på en sund indre kritiker og en usund indre kritiker er måden og omfanget af selvkritik.

En sund indre kritiker siger måske: “Nå for den, den kommentar var vidst lidt malplaceret. Den skal vi ikke sige en anden gang”

En usund indre kritiker slipper en lang strøm af kritik og bebrejdelser, der ender med at hive andre fejl frem og minde dig om dem også. Den usunde indre kritiker vil næsten altid skabe dårlige følelser, som fx mindre værd, skuffelse, skam, ked af det.

Vi skal lære at skrue ned for volumen og give vores indre kritiker mindre taletid.
(Lyt gerne til Overskudslivets podcast episode 202: Fyr din indre kritiker  Lyt fra bloggenApple Andre afspillere )

Du er god nok selvkærlighed

.

Du skruer ned for din indre kritiker ved at tro på, at du er nok ❤️

 

Selvmedfølelse og selvkærlighed er den bedste vej til at skrue ned for din indre kritiker. Jo mere taletid du kan give til de dele af dig, der tror på at du er god nok, præcis som du er, jo mindre taletid får din indre kritiker.

Forestil dig at din indre kritiker sidder bagerst i bussen og råber op. Ind i mellem hører vi hvad stemmen siger, men der er ikke plads til at lade den være chauffør livets bus.

Alt efter din opvækst og det liv du har levet indtil nu, kan det være en mindre eller større opgave at skrue ned for din indre kritiker, men gevinsten er enorm. Livet vil føles lettere og bedre. Du vil føle dig mere ressourcefuld og få nemmere ved at bevare humøret.
(Yep, jeg er kæmpe fan af at skrue NED for selvkritik og OP for selvkærlighed)

Det starter med bevidsthed og en beslutning. Bevidsthed om at den indre kritiker fylder for meget. Og en beslutning om at behandle dig selv bedre.

 

Det her kan hjælpe dig med at sætte kritikeren bagerst i bussen:

 

Prøv øvelsen jeg giver dig i Episode 202 af Overskudslivets podcast. Lyt evt også til episode 141. Kritik og selvkritik.

Få værktøjerne i OverskudsUniverset. Fra d. 19- 25 februar 2024 holder vi Indre kritiker challenge I medlemsklubben OverskudsUniverset.dk. Giv dig selv den gave at deltage! Det er også her, du får adgang til et helt forløb, der handler om at kunne være på hold med sig selv og tro på at du er god nok, som du er. Ligesom du kan få støtte og coaching i forhold til at skrue ned for din indre kritiker og op for de gode valg.

 

Husk: Du har tilladelse til at være uperfekt. Du er elskelig præcis som du er!

Kærligst Malene
-Din lifecoach

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This