Stop med at spise på følelser

 

Følelser er 1 af de 3 grunde til ,at du spiser. (Du finder forklaringen på de 3 grunde HER).

Desværre bliver følelser ikke mætte, så at spise på følelser er pr definition overspisning.

Med mindre du er ekstrem intuitiv spiser, vil du formentlig spise på følelser flere gange om ugen. Jo flere forskellige følelser du har vænnet dig til at spise på, jo sværere er det at ændre.

 

Det er et problem fordi:

 

Fra et vægt-perspektiv er den største udfordring, ved at spise på følelser, at følelser ikke kan blive mætte!

Fra et livskvalitets-perspektiv, er det en udfordring at få et helt, fuldt liv med ægte glæde, hvis du flygter fra dine følelser – også de svære.


 

Relateret billede

VIGTIGT:
Følelser og det vi får dem til at betyde, er årsag til alle de handlinger, vi foretager os.


Der kan vises som en kæde, der altid foregår i samme rækkefølge. Kæden ser sådan her ud:

(Credit til:Brooke Castillo)

Derfor er det vigtigt, at at observere din handlingskæde.

Hvis kigger på kæden jeg har vidst herover, kan du se, hvor vigtigt det er at kunne skelne sine tanker og følelser.

Det betyder, at du skal i gang med opdage, hvilke følelser du spiser på og hvorfor.  Jo mere neutralt du være når du observere, jo nemmere vil det være, at arbejde videre. Du er aldrig dum, når du handler som du gør. Du mangler IKKE rygrad. Men du har fundet nogle løsninger (overspisning), til at klare dig gennem dagen.

Bevidstheden om, hvad du gør lige nu, er altid første skridt til din forandring.

.

Sådan tager du første skridt

 

Her får du en øvelse, som er god at lave nogle uger. I starten vil du nok mest få øje på de situationer, der er oplagte for dig. Altså følelser, som du nu og her er klar over, at du spiser på.

Fortsætter du med at lave øvelsen, vil du få øje på andre situationer, som du endnu ikke er bevidst om.

 

ØVELSE:

Observer handlingskæden hver gang du har spist på følelser

  • Hvad tænkte du, der udløste følelsen?
  • Hvilken følelser mærkede du?
  • Hvilken handling foretog du på baggrund af følelsen og hvorfor?

Prøv i starten blot at observere (uden at kritisere).

ØVELSE DEL 2:
Når du har observeret i nogle dage eller uger, skal du igang med at arbejde med modet til at føle følelsen.  Prøv at være i følelsen en tid.

Sæt ord på: hvad det er du føler og hvorfor. I starten kan du måske bare være i følelsen i en kort tid – det er helt ok.

Mind dig selv om, at følelser “bare” er vibrationer i din krop, som ikke kan skade dig!

 

 


-> Dediker evt en notesbog til arbejdet. På den måde, vil du få mest muligt ud af det.

***

 

Faserne på vejen til at stoppe følelsesspisning

 

Hvis du vil stoppe med at spise på følelser, ligger der et stykke arbejde foran dig. For de fleste, er der en accept-fase, hvor det kan opleves som et stort tab, at give slip på sine sikre støtter. I accept-fasen kommer også erkendelsen af, at alle følelser hører med til livet. Selv om de FØLES ubehagelige, kan du ikke skade dig.

Du kan ikke vælge et liv, hvor du kun mærker de behagelige følelser. Vælger du den ene halvdel fra, vælger du også den anden halvdel fra i sit fulde potentiale.

I øve-fasen vil du langsomt blive bedre og bedre til at være i og med dine følelser. Også de svære. Du skal turde mærke dine følelser, for at få succes med forandringen.

Når du er blevet bedre til at mærke og forstå hvor følelserne kommer fra, er du klar til at kigge på, hvad der skaber dem. Og forstå hvordan dine tanker påvirker den skabelse. Ved hjælp af et perspektiv-skift, kan du ændre dine tanker om en situation – og derved dine følelser omkring situationen. Med træning, kan du blive bedre og bedre til selv at vælge, hvad du tænker om en given situation.

 

***

Sådan ændre du dine tanker om situationen

 

Du tror måske, at dine tanker er udenfor din kontrol og du ikke selv bestemmer over dem?

Det gør du. Du bestemmer selv over hvad du tænker. Ved aktivt at tvinge din hjerne til at skifte perspektiv, kan du blive bedre og bedre til selv at styre dine tanker. Da dine tanker udløser dine følelser, får du på den måde en nøgle til at påvirke hvordan du har det.

Eksempel: 2 måder at tænke i den samme situation.

Du bliver fyret fra dit job. Hvad tænker du om det?

Du er blevet vurderet til at være mindre værd end dine kolleger (der ikke blev fyret)? At nu er du på den, hvordan skal du nogensinde få et job igen? At det vil blive deprimerende at gå derhjemme for en tid? At det kan give økonomiske problemer i fremtiden?

Eller

Det er en befrielse, at få lov at gå, hvis der alligevel bliver SÅ travlt for dem der er tilbage? At ledelsen har vurderet, at de opgaver der bliver skåret væk, vil gøre at dine kvalifikationer ikke udnyttes? At det vil være dejligt, med et pusterum fra at gå på arbejde hver dag og have lidt tid i dit hjem? At du nok skal finde et nyt job, fordi du ved du vil gøre hvad der skal til, for at få det til at ske?

De 2 eksempler på tanker vil udløse nogle HELT forskellige følelser i dig, men kan nemt gælde for den samme situation. Det er et spørgsmål om perspektiv!

Måske protesterer du nu? Måske tænker du, at der er virkelig gode grunde, til at vælge det negative perspektiv? Eller i hvert fald dele af det?

.

Men ved du, at din hjerne altid hjælper dig med at forstærke det du tænker, ved at lede efter beviser?

Du kan øve dig i, at ændre din overbevisning, ved at aktivt beslutte, hvad den positive udgave af en negativ overbevisning kan være. Og aktivt lede efter beviser på at det er sandt! Det er mest effektivt, hvis du laver arbejdet skriftligt. Hvorfor? Fordi din hjerne helst vil gøre som den plejer! Så du skal gøre en indsats for at fastholde den i det nye spor.

Vil du gerne have bevis for mine ord?

.

Opdag din hjernes potentiale.

Måske er du ikke helt klar, til at tro på det jeg fortæller dig? Så lad os i stedet teste det af med en helt simpel lille øvelse. Prøv at lave den en uge. Det tager ganske få sekunder – det lover jeg!

Billedresultat for post-its

Sådan gør du:

Tag en post-it eller lign. og skriv: “Hvordan kan i dag blive en god dag?”. Sæt den et sted, der minder dig om, at spørge dig selv om netop det hver morgen, som noget af det første.

Hver aften bruger du et par sekunder på at tænke på 3 gode ting fra din dag.

Du vil opdage, at din hjerne arbejder aktivt, for at finde svar på det du tænker. (Her: “Hvordan kan i dag blive en god dag?”). Og hver aften vil den arbejde aktivt, for at finde beviser på, at der har været gode ting i din dag.

 

 

Tag action nu!

Hvis du er klar til at prøve øvelsen, så tag action nu, mens du har motivationen. Rejs dig og find en post-it. Skriv på den – også selv om du pt ikke er hjemme. Beslut hvor den skal placeres.

Al forskning viser, at beslutter du at “gøre det senere”, så får du det ikke gjort. (Her kan du jo lige bruge et par sekunder, på at bede din hjerne lede efter beviser på, at det er sandt 😉 )

God fornøjelse med den virkelig dejlige hjerne-øvelse!

(Pssstt! Den kan sagtens laves samtidig med, den første øvelse i dette indlæg!)

***

Har du spørgsmål? Så skriv til mig!

Kærlig hilsen

Malene din lifecoach

-*-

PS. For de fleste, vil det være nødvendig med støtte for at nå i mål med det indre arbejde. Hvis du vil have personlig støtte i form af 1:1 coaching, så ansøg om en gratis afklarings-sessioner, hvor vi sammen afklarer præcis hvad der står i vejen for dit vægttab og hvilken coaching-pakke der passer til dit behov. Hvis du er klar til at investere i dig selv og din udvikling, kan du ansøge om den gratis samtale HER.

Pin It on Pinterest

Share This