Derfor spiser du (for meget). Forstå de 3 grunde..
…. hvoraf kun den ene er rigtig god!
.
Når mængden af deller går den forkerte vej eller du har svært ved at tabe dig, kan det helt kort forklares med, at du spiser mere end du har behov for.
(Ja, det havde du nok gættet, ikk!)
Det lyder derfor som verdens nemmeste sag, at ændre på situationen, ikk?
Spis mindre – problem løst!
Men…
så let er det aldrig!
Vi spiser nemlig af flere forskellige grunde. Grunde som vi ikke nødvendigvis kan håndtere, med ren viljestyrke. I hvert fald ikke på den lange bane.
Lad os lige tage et kig på de grunde!
Grund nr 1 – når du nærer din krop.
Rent fysiologisk har vi et behov for at nære vores krop og forsyne den med energi. Når vi oplever sult, og spiser en passende mængde mad, spiser vi for at nære vores krop.
Kroppen bliver forsynet med brændstof til, at udføre de opgaver, der skal udføres. Bevægelse, aktivering af hjerne og vedligeholdelse af cellerne.
Ud over selve brændstofværdien i kosten, kommer forsyningen af de vitaminer og mineraler vi har brug for, for at fungere og holde os sunde og raske.
Det betyder at den mad vi spiser for at nære vores krop, er lødig ægte mad.
(Det er da en rigtig god grund til at spise, ikk!)
Hvad “lødig ægte mad” betyder, kan være forskellige fra person til person, fordi alle kroppe er forskellige, men du kan være ret sikker på, at størstedelen ikke kommer ud af en æske/pose/dåse.
Jo bedre du er til intuitivspisning, jo nemmere vil denne form for spisning være for dig!
.
Grund nr 2 – alt det vi har lært.
Nr. 2 grund til at spise – og især spise mere end vi har behov for, er VANE. Primært vaner, vi har tillagt os gennem livet, fordi andre har lært os, at det er den rigtige måde.
Vanerne kommer i mange forklædninger. Men handler dybest set, om mønstre der er kørt ind på autopilot i vores hjerne.
En typisk vane mange genkender, er vanen med at spise op. Hvordan ved du, at du får præcis den mængde mad du har brug for, hvis du altid eller næsten altid spiser op?
Det kan også være, du er kommet ind i vanen med en snack om eftermiddagen eller aftenen. OG at vanen føles så indgroet, at du slet ikke tænker over, om du er sulten før du spiser.
Andre eksempler på vaner kan være:
- Samme antal måltider hver dag
- Spiser på samme tid hver dag
- Spiser det samme til morgenmad hver dag
- Altid siger ja tak, når du bliver budt
Der findes rigtig mange vaner, der sørger for, at vi får flere kalorier end vi har behov for!
ØVELSE:
Prøv at tænke din egen dag igennem! Hvornår spiser du? Hvor meget spiser du? Hvor ofte tjekker du ind med din sult, før under og efter disse måltider? Har du nogen fornemmelse af, hvor sulten du var INDEN du startede måltidet? Og hvor mæt du var, da måltidet var slut?
FIk du øje på flere vaner, ved at lave denne øvelse?
Mere viden:
I guiden “9 uvaner der saboterer dit vægttab” gennemgår jeg nogle af disse vaner og hvad du kan gøre ved dem.
Du kan hente den gratis HER (Den kommer også lidt ind på følelses-spisning)
.
.
Grund nr. 3 -følelser.
Den 3. grund til at vi spiser, er den der er sværest at ændre på. Nemlig følelser. Og det er i en bredere forstand end du lige forestiller dig.
Der findes en lang række følelser vi gerne vil undgå at mærke. Og det forsøger vi at ordne med at spise. Gerne bestemte fødevarer. Det kan fx være vi trøster os med is eller chokolade.
Tilsvarende findes der følelser, vi gerne vil forstærke. Det forsøger vi også at gøre gennem mad. En virkelig festlig begivenhed kræver måske kage og champagne. En hyggelig biograftur kræver popcorn.
Og sådan kunne jeg fortsætte.
Pssst! Hvis du vil have flere eksempler på følelser, vi spiser for at
-undertrykke/dulme læs her: https://overskudslivet.dk/nar-du-spiser-dulme-folelser/
-forstærke læs her: https://overskudslivet.dk/nar-du-spiser-opna-eller-forstaerke-folelser/
Stop med at spise på følelser – sådan
Med mindre du er ekstrem intuitiv spiser, vil du opleve at spise på følelser flere gange om ugen. Jo flere forskellige følelser, jo sværere er det også at ændre.
Vil du gerne blive bedre til at spise naturligt, og ikke på følelser, så får du redskaber og øvelser i DETTE BLOGINDLÆG.
Du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgmål!
Kærlig hilsen Malene fra Overskudslivet
PS. Grund nr 2 og 3 er primært det vi arbejder med på forløbet “Slip sabotøren”. Her går vi i dybden med teknikker til at ændre på situationen. Måske har du lyst til at få et helt særlig earlybird tilbud på det hold der starter til september? Så skriv dig op HER
Har lyst at følge dit webinar september…
Varm hilsen
Laila Øuien